Premalo građevinara na tržištu

18:18 / 09.11.2020.

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Posla je mnogo, a trenutačno se obnavlja 100-tinjak objekata. Priliku za zaradu tražili su i oni koji nemaju veze s graditeljstvom.
Dok je pandemija dobro uzdrmala najveći dio našeg gospodarstva, neke bacila i na koljena, u Zagrebu pune ruke posla imaju građevinari. Sve je više započetih radova na, u potresu oštećenim zgradama.

Zgrada u Mesničkoj 8 znatno je oštećena u potresu. Radi svoje sigurnosti stanari su hitno započeli sanaciju, no dodatni stres bio je pronaći izvođača radova.

- Bilo je dosta teško jer masa njih je bila zauzeta, imali su pune ruke posla tak da ih je većina odbijala, dio ih je slao nepotpune ponude. Evo, posljednji izvođač je stvarno dao kompletnu ponudu, govori predstavnica stanara Tea Ergović.

Potreba za izvođačima veća je nego ikada. Više od 700 tvrtki iz raznih dijelova Hrvatske obnavljat će Zagreb.

- Pogotovo sada kada su nastupili hladniji dani, ima puno sugrađana koji su  bez grijanja, bez tople vode jer imaju problema s dimnjacima i sada je jako velika potražnja za izvođačima, rekao je Davor Režek, građevinski poduzetnik.

Posla je mnogo, a trenutačno se obnavlja 100-tinjak objekata. Priliku za zaradu tražili su i oni koji nemaju veze s graditeljstvom, zato je Obrtnička komora Zagreb napravila popis provjerenih majstora.

- Da naši sugrađani mogu izabrati te ljude, da su sigurni, da su pravi majstori. Imamo na terenu puno nekakvih, recimo, novopečenih majstora koji sfušaju posao, rekao je Mirza Šabić, predsjednik Obrtničke komore Zagreb.

Usto, problem je nedostatak dokumentacije pa će, kažu građevinari, primjenom novog zakona o obnovi Zagreba neki obnovu čekati i nekoliko godina.

- Kada ti svi projekti budu gotovi, kada se sve to izbaci na tržište, najvjerojatnije će biti problema, rekao je Zoran Brdar, građevinski poduzetnik.

Mnoge su tvrtke već sada prihvatile više poslova odjednom, no zbog nedostatka radnika - rokovi se produljuju. Sve se češće spominje i uvoz radne snage. Stručnjaci procjenjuju da će obnova Zagreba stajati oko 13 milijardi eura i trajati više od 10 godina, dovoljno za novi gospodarski zamah.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!