Premantura: Završena vojna vježba "Štit 2023"

21.04.2023.

13:29

Autor: B.B.B./HRT/Hina

Vojna vježba na Kamenjaku

Vojna vježba na Kamenjaku

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Bojnim gađanjem ciljeva u zračnom prostoru lakim topničkim raketnim oružjem protuzračne obrane na vojnom poligonu rta Kamenjaka u Premanturi u petak je završena međunarodna vojna vježba "Štit 2023".

Vježba "Štit 2023" je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci, održava se 28. godinu zaredom, a s obzirom na to da se u početku provodila dva puta na godinu ove godine je bilježila izvedena 35. put.

Ovogodišnja vježba provodila se od 13. travnja do danas, na njoj je sudjelovalo 300 pripadnika postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske zajedno s partnerskim zemljama - Slovenijom, Poljskom, Francuskom i SAD-om, a nositelj vježbe bila je Pukovnija protuzračne obrane Hrvatske kopnene vojske.

Po riječima zapovjednika Hrvatske kopnene vojske generala pukovnika Borisa Šerića, cilj vježbe bilo je unaprijediti osposobljenost pripadnika postrojba u praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru te integracija i unaprjeđenje interoperabilnosti s partnerima.


Vježbe sa sistemima kratkog dometa


Uvježbavaju se taktike, tehnike i procedure praćenja i nadzora zračnog prostora te identifikacije ciljeva i provedbe bojnih gađanja ciljeva u zračnom prostoru na malim visinama prijenosnim raketnim sustavima protuzračne obrane na imitator zračnog cilja i protuzrakoplovnim topovima na radiom vođenu maketu zrakoplova.


- Postrojbe su uspješno provele bojna gađanja i pokazale su visoki stupanju borbene spremnosti. Osim što su provele bojna gađanja, postrojbe su tijekom vježbe imale i trenažna gađanja, tako da su s ovim zadnjim gađanjem pokazale iznimnu spremnost i sposobnost. Uostalom, kruna obuke je upravo to da postrojbe na bojnim gađanjima provjere taj stupanj spremnosti i sposobnost u svojim gađanjima, istaknuo je general pukovnik Šerić.


Josip Čulina iz Pukovnije protuzračne obrane izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe, ističući kako su danas gosti vježbe i uzvanici mogli vidjeti sposobnost protuzračne obrane u poznatim svakidašnjim situacijama i u borbi protiv suvremenih prijetnja zračnom prostoru, poput dronova, što su prezentirali partneri iz američke vojske.


- Na samom početku svjedočili smo gađanju s lakim prijenosnim raketnim sustavom poljske vojske, koji je pokazao učinkovit stupanj efikasnosti, dok smo na kraju pratili gađanje s lakim topničkim oružjem kojim se gađala radiom vođena maketa zrakoplova, rekao je Čulina.


Satnik Zoran Lasnik istaknuo je vrlo dobru suradnju slovenskih Oružanih snaga s kolegama iz Hrvatske, ocjenjujući da je ona iznimno važna s obzirom na geografski položaj.


Dodao je kako pripadnici slovenske vojske sudjeluju i na vježbama na poligonu u Slunju te da se slične zajedničke vojne vježbe održavaju i na području Slovenije. Inače, na ovogodišnjem "Štitu" sudjelovalo je 26 pripadnika slovenske vojske.

Više pogledajte u prilogu Jasminke Kalčić:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!