Plenković: Nismo još razgovarali o izborima

27.01.2023.

Zadnja izmjena 14:26

Autor: Hina/HRT/IMS

Premijer Plenković svečano otvorio Veteranski centar

Premijer Plenković svečano otvorio Veteranski centar

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković demantirao je izjavu predsjednika HSLS-a i koalicijskog partnera HDZ-a Darija Hrebaka da bi parlamentarni izbori mogli biti na proljeće, istaknuvši kako ne zna odakle mu ta informacija jer o tome još ni s kim nisu razgovarali. Izjavio je to u Sinju gdje je otvoren veteranski centar, drugi u Hrvatskoj nakon onog u Šibeniku.

Plenković je to izjavio nakon svečanosti otvorenja Veteranskog centra u Sinju, a na komentar da se oporba već priprema za izbore istaknuo je kako zadnje ankete pokazuju da je HDZ na 30 posto u osmoj godini mandata, dok je SDP na povijesno niskih 11,5 posto glasova.

- Ne sjećam se kada se to dogodilo, da je obrnuto samo bi se o tome pisalo. Logično da se oporba mora spremati kada oni svi skupa ne mogu dobiti kao mi, rekao je premijer.

Podsjetio je kako su na prošlim izborima pobijedili udruženu oporbu s 25 razlike, a 2016. sa sedam razlike.

- S ovakvim anketama, ni sam ne znam kolika bi ta razlika bila, dodao je Plenković.

Podsjetio je na sve što je Vlada učinila tijekom proteklog mandata i kriza te ocijenio kako to ljudi vide.

- Vide tko nudi napredak, razvoj, pripadnost krugu zemalja koje su najrazvijenije i onih koji nemaju ništa za reći, nego stvarati lažne teme poput ovih plaža u vezi sa Zakonom o pomorskom dobru ili izmišljati teme u zdravstvu i kad ih nema", ocijenio je Plenković.

Dodao je kako će toga biti puno u narednih godinu i pol dana.

Govoreći o ispitivanjima vezanima uz nestanak ruske jahte, premijer je rekao kako o tome nema posebnih saznanja, dok su oni koji su odgovorni već smijenjeni u ministarstvu.

Rekao i kako se neće odazvati na Antikorupcijsko vijeće u utorak, istaknuvši kako je riječ o predstavi i zloupotrebi institucije.

Upitan je li razgovarao s predstavnicima Židovske zajednice oko obilježavanja Jasenovca i hoće li biti zajedničkog odlaska i s predsjednikom Republike, Plenković je odgovorio kako su tamo svake godine u jedinoj službenoj organizaciji Spomen područja Jasenovca.

- Nije bilo nekih posebnih kontakata, dodao je.

- Cijeli naš dijalog i sve naše aktivnosti usmjerene su na to da se sprječava antisemitizam, a da se mladima u obrazovnom procesu objasni što je holokaust i što se događalo tijekom Drugog svjetskog rata, poručio je premijer.

Plenković na otvorenju Veteranskog centra: Braniteljima vraćamo mirovine

Veteranski centar u Sinju vrijedan gotovo 8,5 milijuna eura, namijenjen za pomoć, rehabilitaciju i liječenje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, otvorio je u petak premijer Andrej Plenković, koji je najavio da će ukinuti zakon po kojem su braniteljima smanjene mirovine.

- Veteranski centar u Sinju još je jedan znak poštovanja prema svemu što su branitelji učinili za slobodu i demokraciju Hrvatske, a što današnje generacije uživaju. Kroz idućih nekoliko godina izdvojit ćemo i dodatna sredstva iz financijske perspektive 2021.-2027., uložiti u još tri veteranska centra, rekao je premijer.

Najavio je da će ukinuti i zakon kojim je smanjena mirovina po posebnim propisima za oko 62 tisuće branitelja i obitelji i vratiti deset posto.

- Prvih pet posto 1. srpnja ove godine, a drugih 1. siječnja 2024. godine, i to nakon što smo na početku prvog mandata vratili 10 posto koji su bili ukinuti, najavio je Plenković na otvorenju sinjskog Veteranskog centra.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, provodi projekt Uspostave veteranskih centara u Hrvatskoj kojim je obuhvaćena izgradnja, uređenje i opremanje četiri veteranska centra, uz ovaj u Sinju, ranije je otvoren u Šibeniku, a u tijeku je gradnja onih u Petrinji i Daruvaru.

Vrijednost sinjskoga je 8,5 milijuna eura, od čega je 85 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kapacitet mu je 130 ležajeva, a ondje će se provoditi program rehabilitacije i drugih oblika oporavka hrvatskih ratnih vojnih invalida, branitelja iz Domovinskog rata. Usluge i brojne sadržaje moći će koristiti 2.500 korisnika godišnje.

Medved: Izgradnja Centra zahvala braniteljima za slobodu

Ministar branitelja Tomo Medved zahvalio je braniteljima za slobodu, posebno je istaknuo žrtvu onih koji su svoje živote položili na oltaru domovine te poručio kako su današnje generacije dužne osnaživati povezanost koja je snaga ovog društva.

- Izgradnja Veteranskih centara naša je zahvala za slobodu pa sam ponosan što smo izgradili i opremili centar baš na prostoru nekadašnje vojarne koju su sinjski branitelji oslobodili, a uoči obilježavanja 30. obljetnice akcije Peruča koja je bila od presudne važnosti za ovaj kraj i obranu od velikosrpske agresije, rekao je ministar Medved.

Sinjski gradonačelnik Miro Bulj u govoru je na otvaranju istaknuo kako je centar izgrađen na svetom mjestu na kojem je izveden prvi napad na vojarne bivše JNA, na mjestu gdje je poginuo junak Domovinskog rata Luka Erceg.

Zapitao se i zašto djeca i unuci tog heroja nisu na svečanosti otvaranja.

Na pitanje novinara o toj izjavi gradonačelnika Bulja, ministar Medved rekao je kako su pozvali sve obitelji poginulih hrvatskih branitelja Cetinske krajine, udruge proistekle iz Domovinskog rata u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da ne želi komentirati zbog kojih okolnosti pojedine obitelji nisu došle na svečanost otvaranja.

Voditelj Veteranskog centra u Sinju je Igor Vidalina. predsjednik sinjskog HDZ-a. U centru je zaposleno oko tridesetak osoba, a stigla je i prva grupa korisnika, njih dvadesetak iz Osječko-baranjske županije.

Na otvaranju su, osim premijera i resornog ministra, bili potpredsjednik Sabora Ante Sanader, Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU, Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban te druge osobe iz javnog i političkog života kao i braniteljske udruge i obitelji poginulih branitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!