Premijer: Gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje

17.11.2020.

16:56

Autor: D.M./HRT

default error photo
Premijer Andrej Plenković posjetio je tvornicu Borovo i položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima.
Premijer Andrej Plenković posjetio je tvornicu Borovo i položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima. Nakon obilaska proizvodnih pogona gumene i kožne obuće čestitao je na kvalitetnom radu i trudu Upravi i radnicima Borova koji iduće godine slave 90. obljetnicu.

➡️ Sjećanje na žrtvu Vukovara
➡️ Posebno teška sjećanja ovih dana i u Škabrnji 

- Borovo je u gotovo 100-postotnom državnom vlasništvu i u više navrata smo pomogli. Drago mi je da su i ovdje uspješno korištene mjere za očuvanje radnih mjesta. Uprava i radnici postižu rezultate koji će omogućiti i, vjerujem - intenzivniji način poslovanja, kazao je uvodno premijer.- Naglasio je kako je Vlada puno napravila za Vukovar - od amblematičnih odluka koje se odnose na Vukovar kao na mjesto od posebnog pijeteta, Memorijalnu bolnicu, izmjenjeni blagdanski kalendar - do fiskalne decentralizacije, radnih mjesta i infrastrukture te Fonda za Vukovar u kojem su povećali sredstva s više od 230 milijuna kuna. Dodao je i kako je pomognuto financiranje obnove Vukovarskog tornja, a u Vukovar se vratila i Hrvatska vojska.   

➡️ Vukovar: SNV odao počast žrtvama

Rekao je i kako je došlo do nesporazuma u komunikaciji vezanoj uz najavu da će polaganju vijenaca u spomen za ubijene Srbe u Dunav biti nazočan i državni tajnik Zvonko Milas. Koliko mi je poznato, državni tajnik zbog viroze nije mogao biti na polaganju vijenaca na Ovčari s predstavnicima SNV-a i SDSS-a. Što se tiče polaganja vijenaca u Dunav pozvao se na pojašnjenje Milorada Pupovca da je Milas žrtva nesporazuma. Premijer je komentirao izjave dogradonačelnice Vukovara Mujkić da se "zbog izjednačanvanja krivnje" osjeća "izdano i prodano".- Ne gledam na te izjave. Mislim da smo svi ovdje došli da odamo počast žrtvi Vukovara i branitelja, da vodimo vrlo jasnu politiku pomirbe i okretanja prema budućnosti - politiku koju podržava 95 posto građana RH. Na tome ćemo ustrajati jer je to dobro za Vukovar, za Hrvate koji ovdje žive i za pripadnike srpske manjine. Ovo je četvrto desetljeće hrvatske demokracije i važno je da uz očuvanje digniteta Domovinskog rata i poštovanje žrtve hrvatskih branitelja - svi skupa gledamo naprijed u duhu pomirbe i suradnje.

Premijer je izrazio nadu da će sutra u Vukovaru, s obzirom na epidemiju koronavirusa, sve proći u redu. Očekuje da sutra da svi budu disciplinirani i izbjegnu ponašanje koje bi moglo pridonijeti zarazi. Upitan kako komentira to što predsjednik republike Zoran Milanović neće sutra biti u Koloni sjećanja, već će počast žrtvi Vukovara odati polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomen-obilježja masovne grobnice na Ovčari, Plenković je odgovorio: "To je njegov odabir".

Premijer će potom sudjelovati u prigodnom programu ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!