14:41 / 18.03.2022.

Autor: T.D./HRT/Hina

Premijer i čelnik HBK-a potpisali ugovor o Caritasu vrijedan 15 milijuna kuna

Puljić i Plenković na potpisivanju ugovora o Caritasu

Puljić i Plenković na potpisivanju ugovora o Caritasu

Foto: Robert Anic / Pixsell

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić potpisali su u petak Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Hrvatskoj vrijedan 15 milijuna kuna.

Na svečanosti potpisivanja u Vladi, premijer je rekao da Hrvatska vodi računa o temeljnom kršćanskom načelu solidarnosti koje je prožeto gotovo kroz sve politike kojima se bavi, a osobito je važno da to načelo u različitim aspektima provede redistribucijska snaga proračuna.

Premijer je dodao da su, vodeći računa o načelu solidarnosti, sretni što mogu proširiti odnose s Caritasom i HBK-om te potvrditi i ojačati suradnju jer je doprinos Caritasa u humanitarnim, karitativnim, zdravstvenim, edukativnim i drugih socijalnim djelatnostima iznimno važan.

Hrvatska će temeljem tog ugovora, napomenuo je premijer, sudjelovati s 15 milijuna kuna financijskog doprinosa i na taj način pomoći redovite aktivnosti Caritasa.

To je, smatra posebno važno u vrijeme rata u Ukrajini i velike izbjegličke krize.

Nadbiskup Puljić rekao da je danas potpisani ugovor dio osnovnog ugovora koji je sklopljen prije 25 godina, a važno je što je društvo prepoznalo tu važnu karitativnu ulogu crkve u njezinom poslanju.

Svrha Ugovora je da se Hrvatskom Caritasu i pravnim osobama koje on osniva osiguraju određene trajne garancije djelovanja vezane uz obavljanje humanitarne, karitativne, zdravstvene, ljekarničke, edukativne i drugih socijalnih djelatnosti na području nadbiskupija, biskupija ili ordinarijata.

Na svečanosti potpisivanja bili su predstavnici HBK i Hrvatskog Caritasa te potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!