14:52 / 31.01.2019.

Autor: HRT

Premijer i ministri na jugu Hrvatske

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Krstičević je izjavio i da je Vlada RH učinila sve potrebno prilikom procesa nabave borbenih zrakoplova.
Uoči sutrašnje sjedinice Vlade u Dubrovniku premijer Andrej Plenković i ministri obišli su Dubrovačko-neretvansku županiju. U Pločama su posjetili vojarnu, u Metkoviću razgovarali o zdravstvenoj skrbi, a u Komarni obišli gradilište Pelješkog mosta.

- Radovi su u tijeku, postavljaju se piloni koji će kasnije držati stupove mosta. Sve ide jako dobro, dinamika je čak i brža od predviđene. Uskoro slijede 2., 3. i 4. faza. Krajnji rok izgradnje je 31. siječnja 2022. godine, dakle tri godine od danas. Prema svemu što smo danas vidjeli i čuli stječe se dojam da će to biti tako. Na taj način će biti konačno ostvaren strateški cilj povezivanja juga Hrvatske s cijelom Hrvatskom. Projekt je od ogromnog značaja za Hrvatsku, spaja jednu novu posebnu dimenziju suradnje s Kinom. Most se sufinancira sredstvima EU-a te cijeloj Hrvatskoj pokazuje koliko je važna kohezijska politika i koliko je važna pomoć europskog proračuna za ključni infrastrukturni projekt, rekao je Plenković.

Pelješki most je priča ne samo od Ministarstva prometa i Hrvatskih cesta nego su uključeni mnogi resorii. Ovo što smo danas vidjeli je zaista impresivno i zadovoljavajuće.Danas je koliko smo čuli zabijen 15 pilot. to ide iznad prosjeka, iznad očekivanja. Predviđeno je 1,35 pilota po danu, a sad smo na 2 pilota po danu. Naravno, još je dosta toga pred nama. Hrvatske ceste će ubrzo odluku o odabiru oko druge faze izgradnje mosta koja uključuje 12 km pristupne ceste, a za 3. i 4. fazu se ponude predaju 14. veljače u Hrvatske ceste. Sve faze projekta su žive, ovo je zaista pozitivna i uspješna priča, rekao je minista r pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Projekt Pelješkog mosta uključuje i izgradnju pristupnih cesta, a jedna od njih završava kod Stona s jednim od najzahtjevnijih mostova, dugim petstotinjak metara. 

- Obišli smo danas gradilište Pelješkog mosta i dijelimo zadovoljstvo s trenutačnim stanjem radova. Kineski izvoditelj radova je nešto ispred plana, rekao je direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić za HRT. Evo što je još rekao.

Prethodno je premijer Plenković popodne posjetio u Pločama vojarnu 116. brigade Hrvatske vojske, koja je otvorena u rujnu prošle godine i u njoj je smještena novoustrojena postrojba Hrvatske ratne mornarice - satnija mornaričkog desatnog pješaštva.

U Metkoviću dogovorena gradnja dnevne bolnice 

Premijer Andrej Plenković izjavio je da mu je drago što je na inicijativu ministra obrane Damira Krstičevića Hrvatska vojska razmještena u Ploče i na taj način spuštena dalje prema jugu Hrvatske.

- To je dobro i u sigurnosnom smislu za zemlju, ali isto tako za komplementarni doprinos koji Hrvatska vojska daje civilnim institucijama u sprječavanju elementarnih nepogoda, istaknuo je.

- Mi smo danas u dolini Neretve, Pločama, Metkoviću, Opuzenu, Komarni, da vidimo kako je krenuo početak radova na Pelješkom mostu, želimo se upoznati s bitnim aspektima za sve naše sugrađane u ovom dijelu Hrvatske, dodao je.

Istaknuo je i da će vidjeti što se može učiniti na boljoj prometnoj povezanosti, zapošljavanju, rješavanju pitanja koja se odnose na gospodarstvo, gospodarenje otpadom, zaštitu okoliša i gospodarske poticaje kroz sredstva iz državnog proračuna i EU-ovih fondova. 

Za vrijeme posjeta premijera vojarni 116. brigade Hrvatske vojske izvedena je i vojna vježba.Ministar Damir Krstičević izjavio je da Vlada sustavno jača HV i ulaže u sustav te da je promijenjen raspored vojske kako bi bili još brži i spremniji pomoći narodu u nevoljama.

- Drago mi je da smo u Dubrovačko-neretvansku županiju povukli vojsku, moćnu postrojbu koja će imati takve sposobnosti da kroz jedan manevar projicira tu sposobnost u bilo koji prostor županije, našeg otočja i priobalja. Za nas su Ploče strateška točka Hrvatske ratne mornarice. Ova postrojba je u funkciji mira i sigurnosti na prostoru Dalmacije, istaknuo je Krstičević.U sklopu posjeta Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izaslanstvo Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem i ministrom Krstičevićem na mjesnom groblju u Dugim Njivama kraj Vrgorca odalo je počast pokojnom bojniku Davoru Joviću, hrvatskom branitelju, časniku, vrhunskom sportašu i junaku Domovinskog rata.

U Pločama su bili i ministri Oleg Butković, Tomislav Ćorić te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH Mirko Šundov.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je u Metkoviću gdje se sastao s gradonačelnikom, županom i predstavnicima Građanske inicijative koji traže bolju zdravstvenu skrb. Dogovorena je gradnja dnevne bolnice, a već od ožujka uspostavit će se trajna dežurstva, sedam dana u tjednu. Laboratorij i rendgen radit će i vikendom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!