13:16 / 29.05.2020.

Autor: M.Š./D.M./B.A./HRT/Hina

Premijer i političari komentirali današnja uhićenja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije, poručio je premijer. Oporba nije štedjela riječi.
Ukoliko se u ovim istragama pokaže da je netko učinio neko kazneno djelo, za to treba odgovarati, bez obzira na ime i prezime i bez obzira na stranačku pripadnost. Nema nedodirljivih i naša poruka je jasna: dosta je korupcije, poručio je premijer Andrej Plenković komentirajući za Media servis današnja uhićenja.

- VIDEO: Velika akcija, uhićenja dužnosnika i gospodarstvenika


- Ja znam o tome onoliko koliko je javnost obavijestila policija. U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti. Politika naše Vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije, izjavio je Andrej Plenković.Novinari su za komentar pitali ministra Olega Butkovića koji obilazi gradilišta cestovnih projekata u Istri. Kazao je da je vijest o uhićenjima vidio na portalima te da može samo reći: "Neka institucije rade svoj posao". - Službe imaju svoju dinamiku rada, institucije rade svoj posao i taj dio ne bih komentirao, a što se tiče HDZ-a, ja mislim da se HDZ još davnih dana odlučio boriti s korupcijom u bilo kojem obliku, pa čak i ako treba među svojim članstvom, poručio je Mario Banožić, ministar državne imovine.Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je da su uhićenja dokaz da institucije rade svoj posao te da funkcionira pravna država.

- Ja ovo gledam kao da institucije rade svoj posao, pravna država funkcionira. Sigurno je to nešto što pokazuje političku volju da se rješava korupcija, što će donijeti pravni epilog vidjet ćemo u budućnosti. To ne bih povezivao s predizbornim vremenom, nego isključivo s borbom za pravnu državu, rekao je Aladrović novinarima.

Dodao je da, iako se uhićene osobe povezuju s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, to nisu unutarstranački sukobi. Na pitanje hoće li uhićenja utjecati na slaganje izbornih listi HDZ-a, nije precizirao.

- Liste moraju biti složene do 12. lipnja, i sigurno je puno zainteresiranih koji žele svoje mjesto na listama. Mogu jamčiti i pretpostaviti iz svoje pozicije da će liste biti skrojene od najboljih kandidata koje HDZ može dati, kazao je Aladrović.

Na pitanje kako se uvijek valovi uhićenja događaju pred izbore, ministar je kazao da on to tako ne povezuje.

- To je jako teško iz ove pozicije komentirati, ja to ne povezujem ni na koji način s predizbornim vremenom i kampanjom, nego smatram da institucije odrađuju svoj posao za koji su plaćene, i koji je u njihovoj domeni, istaknuo je Aladrović.

- Ovo je samo kap u moru svega što se događa. Iako se sječe više nego ikada - nikad poštenom hrvatskom prerađivaču drveta nije bilo teže doći do trupaca. Tu su podobni uvijek puno bolje prolazili. HDZ i SDP sistematski pustoše i devastiraju naše institucije i nacionalne resurse. Odgovornost treba ići do kraja, poručio je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor SinčićSlučaj je komentirao i SDP-ov Saša Đujić.

- Jedan za drugim padaju HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici. Važno je reći da je poveznica koja povezuje sve te ljude HDZ. Svi su članovi HDZ-a ili su imenovani iz HDZ-ovih kvota. To je ono što mi govorimo cijelo vrijeme. HDZ u svom genetskom kodu ima korupciju i osobne interese ispred interesa građana, kazao je.

- SDP pozdravlja svaku akciju sprečavanja korupcije na svim nivoima, ali smo skeptični prema spektakularnim, pompoznim uhićenjima pred izbore, nakon kojih najčešće slijede pravosudne sapunice, rekla je Mirela Ahmetović iz SDP-a.Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić ocijenio je da je uhićenje državne tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac i predsjednika uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića još jedna od HDZ-ovih parada uhićenja uoči parlamentarnih izbora. Korupcija u našem društvu pošast je pandemijskih razmjera koju sigurno neće zaustaviti niti ovi od vrha odobreni progoni. Ništa se po pitanju korupcije ne događa bez odobrenja HDZ-ova vrha. Sve se taktički planira i organizira, priopćio je Mrsić koji smatra kako ni ponuđeni programi SDP-a i Restart koalicije neće zaustaviti korupciju jer ne nude sustavna rješenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!