Premijer i predsjednica osudili pokušaj ulaska 11 vojnika Srbije u RH

07.09.2019.

13:04

Autor: D.M./P.F./Hina/HRT

default error photo
Zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije putovali su u Jasenovac. Imali su službene odore.
Jedanaest pripadnika Vojske Srbije pokušalo je jutros ući u Hrvatsku kako bi sudjelovali na obilježavanju dana jasenovačkih novomučenika u manastiru svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu. Riječ je o vojnom izaslanstvu u kojem su bili zapovjednici s Vojne akademije, kadeti i pitomci Vojne gimnazije.

Na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavila ih je naša policija. Srpsko vojno izaslanstvo nije bilo najavljeno niti je Ministarstvo obrane Srbije službeno zatražilo njegov ulazak u Hrvatsku.
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Plenković: Pokušaj ulaska izaslanstva Vojske Srbije u RH provokacija i izazivanje incidenta

- Jutros oko 6:30 hrvatska policija je na graničnom prijelazu Bajakovo spriječila ulazak 11 pripadnika Vojske Srbije na teritorij Hrvatske. Riječ je o pokušaju nenajavljenog, neprijavljenog i nedogovorenog dolaska u Republike Hrvatsku kako bi u odorama Vojske Srbije boravili na području Jasenovca.  Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter, kao što bi to trebalo biti s respektom prema žrtvama i pijetetom, već s namjeravanom provokacijom i ciljem izazivanja incidenta. Takva praksa je protivna međunarodnom pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je najoštrije osuđujemo. Hrvatski građani trebaju znati  da Vlada i sve njezine institucije štite naš pravni poredak i ne dopuštaju ovakve provokacije te da su institucije RH djelovale učinkovito i razotkrile ovaj pokušaj provociranja i incidenta, rekao je premijer Andrej Plenković.

- Ono što bi bilo normalno je da su državna tijela Srbije najavila želju dolaska pripadnika Vojske Srbije, dodao je.

Komentirao je i izjavu Vulina.

- Ovih Vulinovih 11 koji su htjeli doći u Hrvatsku očito je zaboravilo maksimu Dušana Kovačevića i rečenicu Pavla Vujisića: "Propisi su propisi". Bilo bi dobro da poštuju propise, da poštuju međunarodno pravo, da ne rade akte koji su očita djela provokacije i kršenja međunarodnog prava. Sve ostalo je klasična vježba politikantstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Mi smo tu priču od njih već puno puta čuli, nijednom nasjeli. Vodimo ozbiljnu politiku kao članica EU-a i NATO-a, poštujemo prava manjina u RH, uključujući i srpsku manjinu, i očekujemo isto tako da Srbija s respektom tretira Hrvatsku i Hrvate u Srbiji, rekao je Plenković.


Predsjednica: Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike

Pokušaj ulaska izaslanstva Vojske Srbije na twitteru je komentirala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

- Pokušaji provokacija i izazivanja incidenata sa susjedima, a kako bi se skrenula pozornost s teškog unutarnjopolitičkog stanja u Srbiji, opet pokazuju svu nazadnost i neodgovornost srbijanske politike. Postoje jasna pravila i procedure najave prelaska državne granice koje srbijanska strana nije poštivala. Zato učinjeni propust predstavlja samo još jedan primjer neprimjerenog postupanja Srbije u međudržavnim odnosima. Očekujem da se srbijanska strana počne ponašati odgovorno jer su građani i s jedne i s druge strane siti ovakvih provokacija, napisala je predsjednica.


Ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je da je riječ o vojnim osobama. "Imali su vojne odore u vozilu, ali nismo imali službeno najave za dolazak tih osoba u Republiku Hrvatsku. Temeljem Zakona o nadzoru državne granice njima nije omogućen ulazak u RH. Dakle, Hrvatska policija na graničnom prijelazu Bajakovo nije imala najavu za dolazak tih osoba na granični prijelaz", rekao je Milina novinarima. 


Regirali Vučić i Vulin

- Ja razumijem da se Hrvati ne žele prisećati svoje prošlosti u Drugom svjetskom ratu. Postojala su samo dva nacistička režima u Europi. Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvijećem, pa bi danas da se ne sjećamo svega što je bilo, komentirao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zabranu ulaska u Hrvatsku vojnom izaslanstvu iz Srbije. Dodao je kako zbog takvih incidenata Srbija namjerava podići memorijalni centar srpskim žrtvama u Gradini u RS-u.

Na zabranu ulaska nije ostao nijem ni ministar obrane Aleksandar Vulin poznat po neprimjerenim izjavama prema Hrvatskoj i Hrvatima."Koja bi to zemlja na svijetu učinila, ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije", rekao je Vulin, prema priopćenju ministarstva obrane, prenosi Tanjug. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!