Plenković i Jandroković izrazili sućut u povodu smrti glumca Miše Martinovića

02.08.2021.

10:11

Autor: HRT/Hina

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Andrej Plenković i Gordan Jandroković

Foto: Nikola Cutuk/Miroslav Lelas / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora uputili su izraze sućuti obitelji glumca Miše Martinovića koji se istaknuo brojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca i veliku popularnost stekao ulogom Brice Pridsidnika u seriji "Naše malo misto".

Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti proslavljenog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Miše Martinovića, napisao je premijer Andrej Plenković navodeći da nas je napustio jedan od velikana hrvatskog glumišta i doajen dubrovačkog teatra.

- Njegova smrt ostavlja prazninu u hrvatskom glumištu, a njegovo ime bit će trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povjesnici, stoji u premijerovoj sućuti obitelji Martinović. 

U sućuti predsjednika Hrvatskoga sabora stoji:

"Poštovana obitelji Martinović, u ovom trenutku tuge i boli za Vašu obitelj, uime Hrvatskoga sabora i osobno upućujem Vam izraze iskrene sućuti zbog velikog gubitka koju naša kazališna i kulturna javnost osjeća odlaskom gospodina Miša Martinovića.

Kao rođeni Dubrovčanin, gospodin Martinović bio je doajen dubrovačkog teatra čiju su karijeru obilježile vrhunske izvedbe iskazane u mnoštvo predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama. Bio je glumac snažne osobnosti koji je svojom scenskom pojavnošću i energičnošću uvijek stvarao zapažene i dojmljive glumačke interpretacije.

Široj publici ostao je u nezaboravnom sjećanju kao Brico iz Našeg malog mista, ulogom kojom je dao osobit pečat hrvatskom glumištu. Nema sumnje da će gospar Miše nedostajati svima, a posebno dubrovačkoj publici i onima koji su ga imali čast poznavati. Poštovana obitelji, još jednom izražavam Vam iskrenu i duboku sućut."

Premda se glumom počeo baviti slučajno, u zatvoru u kojem je završio nakon Križnoga puta, ostvario je briljantnu glumačku karijeru. Istaknuo se mnogobrojnim ulogama u djelima dubrovačkih pisaca te je kontinuirano sudjelovao u predstavama Dubrovačkih ljetnih igara. U svom bogatom glumačkom opusu snažno je bio vezan za svoj voljeni Dubrovnik u kojem je odigrao 120 uloga.

Veliku popularnost, trajno poštovanje i simpatije gledatelja ostvario je ulogom Brice Pridsidnika kojeg je utjelovio u kultnoj seriji "Naše malo misto". Jednu od kultnih humorističnih serija s jednakim su zanimanjem pratile generacije televizijskih gledatelja, kako tijekom prvog emitiranja početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća tako i tijekom višekratnih repriziranja.

Brico Pridsidnik, Dubrovčanin sa svojim prepoznatljivim govorom osvojio je srca gledatelja i izvan hrvatskih granica te pridonio svrstavanju "Našeg malog mista" među najbolja i najpopularnija djela hrvatske kinematografije. Svoj iznimni talent pokazao je ne samo kao glumac, već i kao redatelj. Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Velikan hrvatskoga glumišta Miše Martinović umro je u nedjelju u 96. godini života u Dubrovniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!