Premijer na 75. godišnjici Matice umirovljenika - mirovine će i dalje rasti

24.09.2021.

19:42

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

75. godišnjica Matice umirovljenika Hrvatske

75. godišnjica Matice umirovljenika Hrvatske

Foto: Davorin Visnjic / HRT/PIXSELL

Matica umirovljenika Hrvatske, najveća umirovljenička organizacija u Hrvatskoj, obilježila je 75. obljetnicu osnutka. Bilo je riječi o aktualnim problemima i položaju umirovljenika, uključujući i njihova primanja. Premijer Andrej Plenković najavio je da će mirovine i dalje rasti.


O tome kako poboljšati standard, već 75 godina brine se Matica umirovljenika Hrvatske, jedna od najdugovječnijih domaćih udruga. U fokusu su umirovljenička primanja.

- Mirovine jesu povećane, iako nedovoljno zbog nepovoljne formule za usklađivanje. Nadamo se da će naš premijer, kao i uvijek, pokazati razumijevanje i iznaći rješenje, kazala je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske. 

Premijer Andrej Plenković poručio je da je Vlada svjesna potrebe da se mirovine povećaju. Prosjek starosnih mirovina za srpanj iznosio je 2800 kuna.

- Moram također podsjetiti da smo u mandatu naše Vlade prve i ove druge, dakle, zadnjih pet godina, prosječnu starosnu mirovinu povećali za 516 kuna. To je šest puta više nego prethodne dvije Vlade zajedno. Daljnjim unapređenjem prvog mirovinskog stupa planira se povećanje mirovine za 10 posto do 2024. godine, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. 

Posljednjih godinu i pol, tvrde umirovljenici, itekako osjećaju promjenu standarda. 

- Ovo vrijeme potresa i koronavirusa, koje nas je snašlo, sve je vratilo unatrag dobrih desetak godina, kazala je Đurđa Novaković, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba.

Zato je među novim Vladinim potezima najavljena mogućnost otvaranja trećeg poziva za isplatu COVID dodatka umirovljenicima. Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izjavio je kako se razmišlja o „tome da se omogući još jednom podnošenje zahtjeva samo i isključivo za one koji imaju pravo, a nisu ga ostvarili u prethodnom razdoblju”.

Starenje stanovništva i rizik od siromaštva također zabrinjava. To sve utječe na oblikovanje lokalnih socijalnih politika.

- Kad pogledate život iza sebe, koja su to vremena nisu bila izazovna? Vjerujem da suradničkim odnosom možemo prevladati i ove izazove, izjavio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. 

A sve s jednim ciljem - da umirovljenici žive dostojanstveno u svojim zlatnim godinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!