11:50 / 27.02.2019.

Autor: P.F./HRT

Premijer o pljeskanju: Brojnima ide na živce jaki HDZ

Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)

Foto: - / -

Donosimo izjave ministra uprave Lovre Kuščevića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.
Nakon medijskih napisa da je prema navodnom naputku iz vrha HDZ-a na stranačkim skupovima poželjno pozdraviti samo Andreja Plenkovića i domaćina, a da se ostala poimenična pozdravljanja članova stranke izbjegavaju, novinare je zanimalo što o tome kažu HDZ-ovi ministri.

Donosimo izjave ministra uprave Lovre Kuščevića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića.

Na pitanje je li u HDZ-u donesena odluka da se na skupovima može pozdravljati samo premijera Plenkovića i domaćina, Kuščević je odgovorio da to nije točno.

- U nas se pozdravlja spontano, od srca i nema nikakve zabrane. Neka se svatko dokaže u stranci na najbolji način i neka članovi pozdravljaju onoga tko im je najviše pri srcu. Predsjednik stranke jak je onoliko koliko su jaki ljudi kojima je okružen pa prema tome, to je pozitivno.

Na pitanje novinara bi li mu smetalo da se na skupovima ne smije pozdraviti njega, već samo premijera i je li čudna takva zabrana, ministar Butković odgovorio je da njemu to nije nikad smetalo. Uzvratio je novinarima i protupitanjem tko je donio tu zabranu.

- Nisam to čuo, a da i jest tako, što nije, meni ne bi smetalo da me ne pozdrave. Bitno mi je da me ljudi pozdrave kad ih vidim, rekao je Butković.

Kujundžić je rekao da o tome ne zna ništa i da slabo mjeri intenzitet i vrijeme pljeska.

Na kraju novinari su pitali i samog premijera o tome.

Plenković je smiješnima ocijenio novinarsko pitanje te komentare u medijima vezano uz navodni naputak članovima stranke da se na stranačkim skupovima plješće samo njemu i domaćinima skupa, ocijenivši pritom kako velikom broju aktera na političkoj sceni ide na živce dobar rejting HDZ-a i to što će, kako je rekao, uvjerljivo pobijediti na izborima za Europski parlament.

Rekao je kako nema pojama o bilo kakvom naputku o pljeskanju na stranačkim skupovima te je na primjedbu novinara kako je primijećeno da se na pojedinim skupovima nekima od članova pljeskalo jače nego njemu odgovorio:

- Ne znam imate li neki aplauzometar... Odakle vam to sve? Ja mislim da jednom velikom broju aktera na hrvatskoj političkoj sceni jako ide na živce da HDZ stoji na oko 30% - 28,4%, 28,8%, 29,2%, koliko god hoćete, da će uvjerljivo pobijediti na europskim izborima jer je najozbiljnija politička stranka, poručio je Plenković.

Podsjetio je da je, kada je postao predsjednik stranke, najavio da će transformirati i stranku i državu te je naglasio da je stranka sada konsolidirana, poručivši da će HDZ i u budućnosti pobjeđivati u ključnim političkim utakmicama.

- Što se tiče HDZ-a dakle, da bude sasvim jasno, kada sam postao predsjednik HDZ-a, rekao sam da ćemo transformirati i Hrvatsku i HDZ. To radim vrlo jasno i vrlo čvrsto, naravno nabolje, ustvrdio je.

- Ako pogledate stranku danas i stranku prije - imamo novi moderni statut, imamo predsjednicu države, vladu, parlamentarnu većinu, čak i promijenjenu strukturu parlamentarne većine, uvjerljivo vodimo na razini županija, pola jedinica lokalne i područne samouprave je, što se tiče HDZ-a, naše, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!