Premijer Plenković čestitao Međunarodni praznik rada

01.05.2023.

09:50

Autor: V.K./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je, u ime Vlade, čestitao Međunarodni praznik rada i najavio da će Vlada nastaviti s aktivnostima i reformama koje će poboljšati poslovno ozračje, produktivnost i rast gospodarstva te omogućiti još bolji i kvalitetniji život hrvatskih radnika.

- Obilježavanje Međunarodnog praznika rada prigoda je da još jednom odamo priznanje hrvatskim radnicama i radnicima, bez čijeg požrtvovnog rada Hrvatska ne bi mogla ići naprijed ni ostvarivati svoje ciljeve, ističe premijer.

"Hrvatska je", naglasio je, "u sinergijskom djelovanju hrvatskih radnika i gospodarstva, uz niz zaštitnih mjera Vlade, pokazala otpornost, snagu i učinkovitost u suočavanju s nizom kriza, čije su posljedice bile značajne."

- Pritom smo uspjeli očuvati radna mjesta i likvidnost poduzeća te ostvariti snažan gospodarski rast, uz najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih od neovisnosti. Istodobno smo radili na realizaciji strateških postignuća. Članstvom u schengenskom prostoru i europodručju naše smo gospodarstvo učinili snažnijim i otpornijim, a Hrvatsku pristupačnijom za strana ulaganja i turiste, podsjetio je.

Premijer naglašava kako će u svim mjerama koje Vlada poduzima u borbi protiv inflatornih pritisaka prioritet i dalje biti zaštita standarda građana, osobito najizloženijih skupina, te očuvanje socijalne kohezije.

Prosječna neto plaća u veljači prvi put premašila prag od 1100 eura


- Kontinuirano smo u mandatu ove Vlade radili na povećanju plaća i materijalnih prava radnika. Od početka našeg mandata 2016. minimalna neto plaća porasla je s 331 na 560 eura, odnosno za 229 eura, što je povećanje od 70 posto. Istodobno, prosječna neto plaća u veljači je prvi put premašila prag od 1100 eura, odnosno dosegnula 1106 eura. To znači da je danas 357 eura veća nego u listopadu 2016. (kad je iznosila 749 eura), odnosno porasla je za 48 posto, što je triput više od kumulativne inflacije u istom razdoblju, navodi premijer.

- Stalnim i otvorenim dijalogom s našim socijalnim partnerima ostvarujemo iskorake u podizanju standarda i prava radnika. Novim poreznim rasterećenjima koje Vlada priprema osigurat ćemo prostor za dodatno podizanje plaća našim sugrađanima, naglasio je.

"Ovogodišnji Međunarodni praznik rada", podsjetio je, "obilježavamo i u okolnostima kada je zakonskim putem reguliran rad nedjeljom, što će pridonijeti uravnoteženju profesionalnog i obiteljskog života, a istodobno omogućiti onima koji rade nedjeljom da budu adekvatno plaćeni."

- Vlada će odlučno i odgovorno nastaviti s aktivnostima i reformama koje će poboljšati poslovno ozračje, produktivnost i rast hrvatskog gospodarstva, što će omogućiti još bolji i kvalitetniji život hrvatskih radnika, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!