"Ključ našeg ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje"

13.11.2021.

09:59

Autor: T.D./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je u Banskim dvorima konferenciju za medije i komentirao kreditni rejting Hrvatske te aktualna zbivanja.

Podsjetimo, agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz ‘BBB-‘ u ‘BBB’, uz pozitivne izglede.

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske. Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, siječnju 2023., otprilike godinu dana prije nego što su u agenciji do sada prognozirali.

- Pozitivni izgledi šalju signal i nagovještavaju što bi ta agencija prateći što se događa s hrvatskom, našim gospodarstvom i politikom, prije svega ekonomskom, fiskalnom politikom moglo biti u vremenu pred nama. Europska komisija je glede realnog BDP-a procjene revidirala s 5,4 na 8,1. Mi smo kao Vlada svoje projekcije rasta BSP-a revidirali s 5,2 na 9 postotni rast BDP-a u ovoj 2021. Prije nešto manje od godinu dana, Fitch je prognozirao rast BDP-a u ovoj godini za Hrvatsku 3,8. Današnja njihova procjena je 8,9, rekao je Plenković. 

- Što se tiče oporavka ekonomije, ima nekoliko bitnih poruka. Ocjene Fitcha i EK su u pogledu rezultata turističke sezone iznad naših i njihovih očekivanja. Ako rezultati turističke sezone 2021. budu na 80 posto rekordne 2019., onda smo mi u okolnostima pandemije, okolnostima ograničenja, s našom politikom sigurnog boravka u Hrvatskoj, aktivne pripreme turističke sezone, svih aktera u turizmu, tehničkih stvari oko COVID potvrde, napravili iskorak pa smo i na temelju Euronewsa zemlja s najboljim rezultatima na Mediteranu, rekao je.

Istaknuo je kako je ključ i sidro našeg ekonomskog smjera u budućnost ulazak u europodručje.

- Drugi element koji je izrazito važan je stabilnost naših javnih financija. Mi od 2016. godine odgovorno upravljamo financijama, ubrzano smo smanjivali javni dug, smanjivali proračunski deficit, mi smo prije korone imali proračunski višak, izašli smo iz procedure makroekonomskih neravnoteža. Da nije bilo korone, rekli smo i sami, bili bi dogodine ispod 60 posto duga već iduće godine. Mi smo, naravno, zbog pada BDP-a otišli nekoliko koraka nazad lani, ali već smo ove godine pokazali žilavost, znanje i čvrstinu da se vratimo na putanju od prije i da smanjujemo javni dug što je moguće više i što je moguće brže. Izrazito su važni i pokazatelji. Promet u trgovini na malo u prvih 9 mjeseci ove godine je veći 13,2 posto, raste industrijska proizvodnja za 7,6 posto, rast robnog izvoza od 25,5 posto. Raste sektor građevinarstva, turizam, sve što se odnosi na osobnu potrošnju, dodao je.

- Fitch ističe kako smo stabilni, solidni i čvrsti, znamo kuda idemo, vjeruju nam i na temelju toga donose ovakve procjene, dodao je.

Bitna odluka za Hrvatsku u lipnju iduće godine

Istaknuo je kako će se bitna odluka za Hrvatsku donositi u lipnju iduće godine.

- Na tome radimo sustavno, tiho, angažirano. Razgovaramo sa svima koji nam tu trebaju kazati da smo spremni na članstvo u europodručju. Ovo je šesti put u našem mandatu da nam kreditne agencije podižu rejting. Čini se da smo agenciji Fitch najsimpatičniji, rekao je.

Istaknuo je da su ovi podaci Fitcha ocjena da se ide u dobrom smjeru. Ovo je poticaj Vladi da nastavi tako i dalje.

Rekao je da agencije gledaju i cijepljenje.

- Gleda se i cijepljenje. Ove agencije prate što radimo kao društvo, jesmo li solidarni, odgovorni, je li razumijemo o čemu se radi, želimo li napraviti iskorak u tom pogledu. Mi smo prošli 2 milijuna cijepljenih, mislim da ćemo danas prijeći brojku od 60 posto cijepljenih odraslih, barem prvom dozom, da ćemo danas prijeći brojku od 50 posto svih stanovnika koji su cijepljeni i treba napraviti daljnje korake u zaštiti zdravstva, dodao je Plenković.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!