Plenković: Želim zahvaliti lobističkom angažmanu Hrvata izvan Hrvatske

28.06.2023.

Zadnja izmjena 09:28

Autor: Hina/HRT

Obraćanje predsjednika Vlade videovezom

Obraćanje predsjednika Vlade videovezom

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Hrvatske. Razgovaralo se o dodatnom razvoju suradnje, izazovima povratka i useljavanja u RH, aktualnostima vezanim za demografiju, globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske, kao i njezinu vanjskopolitičkom položaju te odrazima na Hrvate koji žive izvan RH.

Iz Cavtata se javila Ivana Brailo Drnas:

- Sjednica Vladinog savjeta okupila je ovdje u Cavtatu predstavnike hrvatskih zajednica iz cijelog svijeta, od SAD-a do susjednih zemalja, rekla je.

- Razgovaraju o mogućnostima međusobne suradnje, izazovima u demografiji, a osobit naglasak stavljen je na mlade koji se na neki način žele ponovno povezati s Hrvatskom. Bilo da žele doći na školovanje ili se žele vratiti živjeti u Hrvatsku za što im je Vlada omogućila poticaj, kazala je.

- Spomenuto je danas i da je riješen problem dvostrukog oporezivanja koji se osobito odnosio na Hrvate koji bi se iz SAD-a željeli vratiti u Hrvatsku. Prema posljednjim procjenama, van Hrvatske živi oko 3 milijuna iseljenika i njihovih potomaka što svakako čini jednu snažnu zajednicu, dodala je.

Uvodne riječi i obraćanje premijera


- Ovo što radimo, radimo za dobrobit hrvatskog naroda. Htio bih zahvaliti onima koji su došli iz najudaljenijih dijelova svijeta, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas.

- Imamo iskorake, podupiremo sve kvalitetne inicijative, pokušavamo zbližiti globalnu hrvatsku obitelj, dodao je.

Okupljenima se obratio i premijer Andrej Plenković.

- Želio bih pohvaliti rad Savjeta kao ključnog tijela koje emancipira bogatu suradnju koju imamo. Od našeg posljednjeg sastanka prije godinu dana Hrvatska je dodatno osnažila svoj međunarodni položaj, rekao je.

- To su bili jasno zacrtani predizborni i programski ciljevi. Možemo reći da smo zaokružili sve što je bilo strateški važno, ustvrdio je.

Premijer je zahvalio na snažnom lobističkom naporu hrvatskog iseljeništva. Naglasio je da ovakav međunarodni položaj Hrvatske u ekonomskom kontekstu donosi prednosti.

- Zahvaljujem svima koji su dali doprinos, a pogotovo snažnom lobističkom angažmanu brojnih Hrvata izvan Hrvatske. Bili su vrlo utjecajna grana hrvatskog političkog i diplomatskog djelovanja, otkrio je.

- U ekonomskom pogledu ovakav međunarodni položaj Hrvatske donosi jasne benefite. Uspjeli smo proći kroz krizu jer smo hrvatskom narodu u domovini i izvan nje pokazali što je jedinstvena i nezamjenjiva uloge države u krizama, dodao je.

Iskoraci u odnosima s iseljeništvom, Hrvati u BiH


Državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je da primjećuje važne iskorake u odnosu Hrvatske s hrvatskim iseljeništvom od 2016.

- Podupiremo sve kvalitetne inicijative, sve organizacije, potičemo novu vrstu suradnje, pokušavamo ujediniti i približiti hrvatsku globalnu obitelj, a pogled smo usmjerili i na mlade generacije, na one koji dolaze, rekao je.

Zahvalio je lokalnim i županijskim samoupravama na suradnji, i to posebno na pojednostavljenju postupka povratka hrvatskim iseljenicima.

Na sjednici su se osvrnuli i na položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

- Danas najbolje vidimo pomake u tom prostoru, vidimo političku reprezentativnost hrvatskog naroda, vidimo da postoji sve veće razumijevanje međunarodne javnosti nakon izbora koji su provedeni u listopadu prošle godine, rekao je Milas.

Napomenuo je također da se ondje povećava broj stipendija, pruža potpora u izgradnji dječjih vrtića, podupiru projekti braniteljskih udruga, te se nastoji održati prisutnost kako bi Hrvati u BiH znali da nikada nisu ostali sami. Poručio je da Hrvatska stoji iza aktivnosti kojima Hrvati čuvaju svoj identitet te da ih institucionalno podržava, posebice se u Republici Srbiji, Crnoj Gori, "a trudimo se i u Sloveniji".

Teme sastanka


Razgovaralo se o izazovima i perspektivama vezanima uz položaj Hrvata u BiH, kao i o položaju hrvatske nacionalne manjine koja živi u dvanaest europskih država te aktualnostima u europskim i prekomorskim državama u kojima živi hrvatsko iseljeništvo. 

Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH pomaže Vladi u kreiranju i provedbi politika, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate koji žive izvan granica Hrvatske. Članove Savjeta imenuje Vlada RH na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze.

Riječ je o 55 predstavnika udruga, organizacija i institucija Hrvata iz cijeloga svijeta, koji su angažirani u očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta, aktivni u radu svojih zajednica i koji svojim radom i djelovanjem daju doprinos u unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom.

Osim predstavnika Hrvata izvan Hrvatske, imenovani članovi Savjeta su i predstavnici državnih tijela, institucija te Katoličke crkve i organizacija civilnoga društva.

Predviđena obraćanja: Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH (uključenje videovezom, TBC); Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH; Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan; Božo Lasić, načelnik općine Konavle; Ivan Gugan, predsjednik Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!