13:16 / 04.05.2021.

Autor: I.Z./HRT

Plenković: Vatrogasci čine glavni oslonac u sustavu zaštite i spašavanja

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

S ponosom naglašavamo povijesnu tradiciju organiziranog hrvatskog vatrogastva koje seže iza nas 146 godina. Riječ je o vrijednim ljudima koji su kroz desetljeća davali doprinos i pomagali gdje god su se angažirali. Prepoznajemo vatrogastvo kao temeljnu snagu sustava Civilne zaštite, snagu koja je ključna za ostvarivanje visokog stupnja sigurnosti ljudi i imovine, rekao je premjier Plenković na  svečanoj primopredaji 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila u Zagrebu u prostorima Državne vatrogasne škole. 

- Vatrogasci zbog svoje hrabrosti, opremljenosti, obučenosti i organiziranosti čine glavni oslonac u sustavu zaštite i spašavanja.

Vodimo brigu o modernizaciji vatrogasnih vozila i osposobljenosti, dodaje. U razdoblju koje je pred nama Vlada će nastaviti davati i operativnu i financijsku podršku. 

Uz predsjednika Vlade prisutni su bili i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predstavnici vatrogasnih organizacija koje su dobile vatrogasna vozila.

Nazočni su i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kombi vozila nabavljena su temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019., zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice. To je prva podjela vozila temeljem navedenog Ugovora.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković poručio je vatrogascima da je jako ponosan na njih i na njihov rad. Zahvalio je Vladi za nabavu devedeset novih vozila. Dodao je kako je ponosan što na čelu vatrogasne zajednice. Čestitao je svim vatrogascima njihov dan.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također se zahvalio vatrogascima i čestitao im je Dan svetog Florijana. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je 45. obljetnicu djelovanja Hrvatske vatrogasne zajednice. Naglasio je da je nabavljeno 75 kombi te 15 interventnih vatrogasnih vozila.

- Danas s ponosom naglašavamo povijesnu tradiciju organiziranog hrvatskog vatrogastva, dodao je Plenković.

Naglasio je kako je riječ o vrijednim ljudima koji su davali veliki doprinos, ne samo zaštiti od požara, već su svojim društvenim aktivnostima i ugledom pomagali gradove i općine gdje god su se angažirali.  Plenković je istaknuo da sustav vatrogastva počinje na kvalitetnom vodstvu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!