13:23 / 26.02.2021.

Autor: HRT

Plenković o cjepivu, gospodarstvu i Milanoviću

Konferencija za medije predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

Konferencija za medije predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Nakon jučer održanog virtualnog sastanka na vrhu čelnika zemalja članica EU-a koji je bio posvećen epidemiološkoj situaciji, javnosti se obratio premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je Vlada RH do sad naručila 6,8 mil. doza cjepiva.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uvodno je rekao kako su glavne teme rasprava bile vezane uz zajedničku borbu protiv pandemije, a rasprava se odnosila na nekoliko ključnih pitanja, prvenstveno na ubrzanje distribucije cjepiva.


Na sastanku su razgovarali i o novim sojevima virusa, o epidemiološkim mjerama koje moraju biti proporcionalne težini situacije, temi certifikata za cjepivo, odnosno o tzv. zelenim propusnicama te pitanju međunarodne solidarnosti, rekao je.


Premijer je iznio podatak da je do sada prema procjenama Europske komisije u Uniji cijepljeno 8 % stanovništva starijeg od 18 godina, od njih je 5 % primilo drugu dozu cjepiva, a cilj je do ljeta cijepiti 70 % stanovništva na razini Unije, starijeg od 18 godina.


Naglasio je kako će komisija nastaviti razgovore s čelnicima farmaceutskih kompanija te rekao kako do kraja ožujka Hrvatska očekuje oko 730.000 doza cjepiva.


Na sastanku je sudjelovao i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg te su raspravljena pitanja na temu tzv. strateškog kompasa, izvijestio je.


O aktualnoj gospodarskoj situaciji


Govoreći o aktualnoj gospodarskoj situaciji rekao je kako je država osigurala sredstva za nastavak isplate potpore od 4.000 kuna za plaće radnika kao i ona za pokriće fiksnih troškova bez potrebe za rebalansom proračuna.


- Nastojimo stvoriti preduvjete za gospodarski oporavak, rekao je te pojasnio zašto je donesena odluka da se određene djelatnosti poput kladionica i kasina otvore ranije od ostalih.

- U epidemiološkom pogledu njihovo poslovanje nije rizično, a država će biti na financijskom dobitku, budući da su obveznici plaćanja koncesije kako bi mogli obavljati svoju djelatnost.


Za pad BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine rekao je kako je očekivan i u skladu s vladinim projekcijama. Osvrnuo se i na najnovije izdanje euroobveznice, te rekao kako je interes bio velik i da Hrvatska ima dobru reputaciju na financijskim tržištima.


Očekuje da će se uskoro osjetiti učinci porezne reforme, što se posebno odnosi na mlade.


Osvrnuo se na temu izbora predsjednika Vrhovnog suda te napravio usporedbu postupka izbora prije izmjena Zakona o sudovima i sada. Smatra da je sadašnje rješenje putem sustava s javnim pozivom bolje.


Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako vidi namjeru predsjednika republike da inzistira na izboru predsjednika Vrhovnoga suda rekao je da se radi o "jednom isfabriciranom problemu kojeg uopće ne bi trebalo biti".


Premijer se u svom obraćanju ponovno dotaknuo pitanja govora mržnje te rekao kako su on i HDZ reagirali na objavu riječkog ugostitelja jer je ona prenesena u medijima te je postala vijest u javnom prostoru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!