08:26 / 14.07.2019.

Autor: HRT

Premijer Plenković otvorio dubrovački pročistač pitke vode

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon jučerašnjeg boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji premijer Andrej Plenković zaputio se u dvodnevni posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Premijer Andrej Plenković otvorio je u dubrovačkom Komolcu 56,5 mil. kn vrijednu crpnu stanicu s uređajem za pročišćivanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima. Izgradnja pročistača financirana je kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), a planira se u maksimalnom iznosu refundirati iz europskih fondova.

Premijer Plenković istaknuo je da je riječ o velikom danu za Dubrovnik jer pročistač znači novu kvalitetu života svih građana Dubrovnika.

- Riješeno je presudno pitanje koje je već dugo bilo dio javne rasprave. Projekt se intenzivno dovršio u posljednje dvije godine, što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. Siguran sam da ćemo uz partnerstvo s francuskim Suezom biti na razini standarda i kvalitete koje zaslužuje i grad i svi koji Dubrovnik čine biserom hrvatskog turizma, rekao je Plenković.

Naglasio je da će se ugovaranjem sličnih infrastrukturnih projekata snažno povećati privlačenje sredstava u ovoj financijskoj perspektivi.

- Sad smo već na više od 70 posto, a s velikim i vrijednim projektima idemo prema apsorpciji baš svih sredstava u proračunskom okviru, dodao je Plenković.

Franković: Pročistač će povećati kvalitetu života Dubrovčana i njihovih gostiju

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako su prije tri godine građani Dubrovnika kao najveću potrebu u anketi istaknuli baš pročistač pitke vode.

- Danas, nakon puno uzbrdica i nizbrdica, došli smo do kraja. Građani će dobiti što su zaslužili - pitku i čistu vodu 365 dana u godini. Vjerujem da smo ovim riješili naše probleme s vodom, rekao je Franković.

Dodao je kako uređaj povećava kvalitetu života građana, ali i turistima doživljaj Dubrovnika.

- Nije bilo ugodno u proteklim godinama reći gostu da taj dan voda nije za piće, a još manje to reći stanovnicima, izjavio je Franković. Najavio je 650 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije Dubrovnik, kao nastavak radova započetih u vrijeme Dubrovačke Republike.

Za čisto more - slijedi izgradnja pročistača fekalnih voda

-
Puno nam je vremena trebalo dok smo izgradili kanalizacijsku mrežu i vjerujem da ćemo i to riješiti projektom Aglomeracije. Usporedno s tim, izgradit ćemo i pročistač fekalnih voda, kako bi nam i more uvijek bilo čisto, zaključio je Franković.

Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je da će ubuduće, zahvaljujući pročišćivaču, Dubrovčani imati nesmetanu opskrbu pitkom vodom u svim vremenskim uvjetima.

- Kad smo preuzeli projekt, imali smo puno problema, ali smo uspjeli nadići sve nedostatke: od zastoja radova do problema na gradilištu. Danas imamo predivan i funkcionalan uređaj, jedinstven u Hrvatskoj, a na ponos svima nama, izjavio je Matušić, koji očekuje da će pročistač ispuniti najstrože kriterije direktiva Europske komisije. Najavio je i provedbu druge faze izgradnje pročistača s ciljem biološkog pročišćivanja pitke vode, koja uključuje ugradnju filtera s aktivnim ugljenom.

Premda je voda u okolici Dubrovnika iznimne čistoće, nakon svake veće ili dugotrajnije kiše bila bi zamućena, što bi uzrokovalo prekide u opskrbi, s obzirom na to da takva voda nije odgovarala odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju.

Pročistač pitke vode trebao bi osigurati standard minimalnih zahtjeva u kemijskim i bakteriološkim karakteristikama pitke vode prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Time će se osigurati neometana opskrba pitkom vodom građana i posjetitelja Dubrovnika neovisno o vremenskim prilikama te dugoročno namirenje svih potreba za čistom vodom.

Prema ugovoru, u prvih godinu dana rada pročistačem će upravljati djelatnici Sueza koji će obučiti djelatnike Vodovoda. Dubrovnik se pitkom vodom opskrbljuje još od 1437., kada je vodovod izgradila Dubrovačka Republika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!