17:28 / 25.06.2020.

Autor: T.D./Hina

Premijer Plenković otvorio novi studentski dom požeškog Veleučilišta

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na ulazu u Studentski dom u srijedu je otkriven reljef s likom Franje Tuđmana, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.
Premijer Andrej Plenković u srijedu je u sklopu požeškog Veleučilišta otvorio novi Studentski dom "Franjo Tuđman", vrijedan 32 milijuna kuna, i tom je prigodom poručio kako je ta investicija jedan od simbola projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

Izgradnja Studentskog doma financirana je novcem iz fondova Europske unije.
Novi dom u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama može primiti 110 studenata, a 62 kreveta namijenjena su studentima slabijeg imovinskog stanja.

- Želimo poslati poruku ravnomjernog regionalnog razvoja. Od ukupno 18,5 milijardi kuna, koje smo predvidjeli, ugovorili smo 12,8 milijardi kuna. Jedan od konkretnih projekata je i ovaj studentski dom na Veleučilištu koje broji 800 studenata, rekao je na otvorenju premijer Plenković.

- Dom izgrađen po najmodernijim standardima omogućit će studentima, osobito onima slabijeg imovinskog stanja, kvalitetan život i fokusiranje na studentske obaveze, na znanje, na pripremu za tržište rada, pripremu za konkurentnost na hrvatskom i europskom, a vjerujem i na širem međunarodnom tržištu, istaknuo je.

Dodao je da s uloženih 18,5 milijardi kuna nikada više nije bilo ulaganja u znanost i obrazovanje u Hrvatskoj, a cilj tog ulaganja, kako je rekao, jest hvatanje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom u svijetu. Da je požeško Veleučilište uhvatilo korak s obrazovnim trendovima, potvrdio je rektor Sveučilišta u Osijeku Vlado Guberac, u čijem sastavu ono djeluje.

- Veleučilište je od jednog osrednjeg veleučilišta postalo najbolje u Hrvatskoj ocjenom neovisnog akreditacijskog tijela pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, rekao je Guberac i zahvalio predsjedniku Vlade na potpori u izgradnji toga studentskog doma kroz program ravnomjernoga regionalnog razvoja.

Na svečanom otvorenju Studentskog doma "Franjo Tuđman" u ime obitelji Tuđman bio je Miroslav Tuđman, koji je rekao da je to "zahvala prvom hrvatskom predsjedniku za ono što je učinio i poruka mladima da moraju čuvati vrijednosti na kojima je stvorena hrvatska država".

- Danas oni koji se na njega pozivaju, a svoje govore počinju s kim neće surađivati, naprosto ne slijede njegovu misao i ne slijede tu tradiciju, poručio je Miroslav Tuđman.

Veleučilište u Požegi osnovano je 1998. godine i bilo je jedno od prvih osam veleučilišta u Hrvatskoj.

Na njemu je Društveni odjel s preddiplomskim stručnim studijem računovodstva, trgovine, upravni studij i specijalistički diplomski studij trgovinskog poslovanja te Poljoprivredni odjel s preddiplomskim stručnim studijima vinogradarstva, vinarstva, voćarstva i prehrambene tehnologije.

U sklopu Poljoprivrednog odjela je i nastavna baza "Klijeti i spremište vina" za unapređenje struke i znanstveno-istraživačkog publiciranja.

Na ulazu u Studentski dom u srijedu je otkriven reljef s likom Franje Tuđmana, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!