18:57 / 02.05.2019.

Autor: P.F./HRT/Hina

Premijer Plenković primio bavarskog kolegu Södera

-

-

Foto: - / -

Tijekom susreta bavarskog i hrvatskog premijera još su jednom potvrđeni dobri politički i gospodarski odnosi. Ukupna trgovinska razmjena veća je od milijardu eura.
U posjet Hrvatskoj stigao je bavarski premijer Markus Söder. Tijekom susreta s premijerom Andrejom Plenkovićem još su jednom potvrđeni dobri politički i gospodarski odnosi. Ukupna trgovinska razmjena veća je od milijardu eura.

Pitanja migracija i inovacija obilježile su susret dvojice premijera. Ovo je treći susret Plenkovića i Södera, a prvi dolazak predsjednika vlade njemačke savezne države Bavarske Hrvatskoj nakon 12 godina. 

- Prijatelji se trebaju posjećivati u njihovim domovima, posjećivati njihove zavičaje, dijelom je to izraz poštovanja prema prijateljima, a uz to možemo razgovarati o novim idejama, rekao je Söder u zajedničkom obraćanju medijima s Plenkovićem u Banskim dvorima.

Dvojica predsjednika vlada razgovarali su o unaprjeđenju odnosa u okviru priprema za budući sastanak hrvatsko-bavarskog povjerenstva koji bi se trebao održati u Hrvatskoj. Dotakli su se strategije EU-a za dunavsku regiju te predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. 

Razgovarali su također o suzbijanju nezakonitih migracija i Schengenu. 

- Hrvatska i Njemačka pa i Bavarska moraju imati jednu koordiniranu i konstatiranu politiku (...) problem migracija se treba rješavati na izvoru i pomoći članicama EU-a koje se nalaze na tom izvoru, istaknuo je Plenković.

Potpisan je memorandum o suradnji sveučilišta te dogovoreno zajedničko sudjelovanje na predavanju zagrebačkim studentima o važnosti međunarodne suradnje.

- Znanstvena, istraživačka i sveučilišna suradnja jedan je od ključeva uspješne budućnosti, rekao je Plenković. 

Söder je dodao da je potrebna suradnja na području inovacija, robotike i umjetne inteligencije jer smatra da se parcijalnim i samostalnim djelovanjem zemalja ne može puno napredovati. 

- Nismo veliki kao Kina ili Amerika, ali kroz zajedničku suradnju, koju i danas želimo poticati, možemo biti snažniji, rekao je Söder.

Neizostavna tema bila je stanje u Europi i rast populizma.

- Jako je važno da se sada, u vrijeme izbora za Europski parlament, potrudimo da ne budemo među onima koji žele rascijepiti Europu, nego među onima koji žele aktivno sudjelovati, poduprijeti je i osigurati njezin opstanak, izjavio je Söder.

- Njihovo je destruktivno djelovanje logično jer uopće ne razumiju kakav je transformativni proces Hrvatska prošla. Zato bi bilo dobro da su imali šansu biti prije tri dana u Berlinu, pa da vide koliko čelnici zemalja iz jugoistočne Europe žele pristupiti Europskoj uniji, rekao je Plenković.

Trenutno oko 110 tisuća Hrvata živi u Bavarskoj za koje Plenković kaže da su snažna poveznica između dvije zemlje u političkom, gospodarskom i kulturnom smislu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!