18:01 / 18.03.2021.

Autor: K.L./Hina

Premijer Plenković primio Čeferina i Šukera

Premijer Andrej Plenković primio Davora Šukera i Aleksandera Čeferina

Premijer Andrej Plenković primio Davora Šukera i Aleksandera Čeferina

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predsjednika Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksandera Čeferina i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davora Šukera.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su dopredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, dok su u delegaciji HNS-a uz predsjednika Šukera bili izvršni direktor Marijan Kustić i voditeljica Međunarodnog odjela i licenciranja Ivančica Sudac.

Razgovarali su o daljnjim ulaganjima u razvoj sportske infrastrukture, a naglašena je i potpora planovima za izgradnju nacionalnog stadiona te obnovu postojećih nogometnih stadiona u Hrvatskoj.


Premijer Plenković podsjetio je da je njegova Vlada u prošlom mandatu donijela Nacionalni program sporta 2019.-2026., povećala izdvajanja za sport za više od 100%, a u sportskom je sektoru pokrenut niz projekata. Također, dodao je, Vlada je po prvi puta pokrenula ulaganja u lokalnu sportsku infrastrukturu te je putem Javnog natječaja za sufinanciranje obnove i izgradnje sportske infrastrukture u 2019. godini sufinancirao 15 projekata nogometne infrastrukture u ukupnom iznosu od 5,7 milijuna kuna.

Uz mjere za očuvanje radnih mjesta, Vlada je proširila mjere potpore kako bi što je više moguće ublažila negativne posljedice pandemije COVID-19 koje su pogodile i sportski sektor.

Prijem u Banskim dvorima

Prijem u Banskim dvorima

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

- Zahvaljujem premijeru Plenkoviću što je s ministricom Brnjac i ministrom Marićem organizirao ovaj sastanak koji smatram iznimno značajnim za daljnji razvoj nogometa, a posebno nogometne infrastrukture u Hrvatskoj. Drago mi je što je Vlada RH pokazala razumijevanje za brojne gospodarske, zdravstvene i druge dobrobiti koje nogomet donosi društvu, kao i zanimanje za izazove s kojima se suočavamo kao najmasovnija sportska organizacija u zemlji. HNS je uz podršku FIFA-e i UEFA-e proteklih godina učinio mnogo u razvoju infrastrukture, a naravno da priželjkujemo i veću pomoć države u tom segmentu, izjavio je predsjednik HNS-a Davor Šuker izrazivši zadovoljstvo postignutim dogovorom oko osnivanja zajedničkog tijela Vlade, Uefe i HNS-a.

- Vjerujem u učinkovitost zajedničkog tijela sastavljenog od predstavnika Vlade i Ministarstava financija, Ministarstva turizma i sporta, HNS-a i Uefinih neovisnih stručnjaka te grada Zagreba koji će zajednički pripremati održivi projekt izgradnje novog stadiona.

Predsjednik UEFA-e Čeferin izvijestio je i o planovima oko organizacije Europskog prvenstva, s obzirom na epidemiološku situaciju u Europi.

Na inicijativu Čeferina i Šukera u Petrinji je 13. ožujka odigrana humanitarna utakmica između Slovenije i Hrvatske. Tom je prigodom Čeferin u ime UEFA-e uručio donaciju u iznosu od 50.000 eura Hrvatskom crvenom križu, dok je HNS donirao iznos od 200.000 kuna Županijskom nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije za obnovu nogometne infrastrukture.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!