Plenković hrvatskoj diplomaciji zahvalio na ostvarenju strateških ciljeva

23.08.2023.

Zadnja izmjena 20:10

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

U Banskim dvorima premijer Andrej Plenković primio je veleposlanike, generalne konzule i vojne izaslanike Republike Hrvatske. S njima se sastao uoči sutrašnje godišnje konferencije veleposlanika koja se održava u Zagrebu. 

Prijam prati novinarka Tamara Marković koja je u središnjem Dnevniku HTV-a izvijestila o kojim će temama razgovarati hrvatski diplomati tijekom dvodnevnog susreta.

- Jedna od ključnih tema bit će smjer hrvatske diplomacije i dosadašnji rad aktualnih veleposlanika. Na konferenciji će se govoriti i o sigurnosnim pitanjima, o javnoj i kulturnoj diplomaciji, ali i o ratu u Ukrajini koji je u prosljednjih godinu i pol diplomatski poziv učinio još izazovniji, istaknula je Marković.

- U tijeku je prijem za hrvatske diplomate. Za sutra je na konferenciji veleposlanika najavljen poseban gost, austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg. Treba reći da je još uvijek otvoreno pitanje imenovanja hrvatskih veleposlanika u inozemstvu. Naime, Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović još uvijek nisu postigli konsenzus po tom pitanju. Podsjetimo, predsjednik Milanović je istaknuo da je otvoren za razgovore o toj temi, a iz Vlade su mu poslali popis prijedloga imena i prezimena. Međutim, kao što nam je danas rečeno, po tom pitanju još uvijek nema konkretnog dogovora, rekla je.

- Dijelu veleposlanika, mandat je isti kao još 2019, dio njih još uvijek obnaša svoje dužnosti sve do službenog razrješenja. Kao što znamo, neki veleposlanici pokrivaju i njima susjedne države, tako da je rješavanje ovog pitanja doista od velikog značaja, dodala je.

U uvodnom govoru večeras premijer Plenković je podsjetio na ovogodišnje uspjehe hrvatske diplomacije.

- Istoga dana ući u šengenski prostor i ući u europodručje jedinstveno je postignuće koje nijedna zemlja prije nas nije uspjela. Zahvaljujem vam svima na vašem doprinosu u ostvarenju tih strateških ciljeva koji su promijenili položaj Hrvatske unutar EU-a, a ujedno su pokazali da Hrvatska može biti model za one zemlje koje žele slijediti taj put, istaknuo je Plenković.

Ostvarenjem tih ciljeva, osnažen je vanjskopolitički položaj Hrvatske na sigurnosnom i ekonomskom planu, dodao je.

Kao preostali strateški cilj naveo je članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u koju žele još i Bugarska, Rumunjska, Argentina, Brazil i Peru.

- Od autsajdera smo došli u poziciju da smo zemlja koja je u najizglednijoj poziciji da prva ostvari taj cilj, rekao je Plenković.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već godinu i pol dana, a Plenković je ponovio da hrvatska vlada i diplomacija nastavljaju podržavati Ukrajinu.

- Nisu svi u Hrvatskoj bili jednako artikulirani i rezolutni kada su te teme u pitanju, ali vrijeme će pokazati koliko su naša stajališta bila ispravna, naglasio je Plenković.

Poseban fokus hrvatske diplomacije je i na zemljama u susjedstvu i položaju Hrvata u tim zemljama.

- Djelujući u skladu s poštovanjem i suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih nama susjednih zemalja dali smo snažan doprinos jačanju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini koji je rezultirao i time da je vrlo brzo u BiH formirana vlast i na središnjoj razini i na razini Federacije što nije bio slučaj u prošlosti, rekao je Plenković.

Izrazio je očekivanje da predstavnik hrvatske nacionalne manjine u crnogorskom parlamentu Adrijan Vuksanović bude dio parlamentarne većine i zauzme značajnu poziciju u budućoj vladi.

Podsjetio da je hrvatska vlada financirala Hrvatsku kuću u Subotici i naglasio je da je Hrvatska prva pomogla susjednoj Sloveniji u borbi protiv poplava te poslala kanader prijateljskoj Grčkoj koju su zahvatili veliki požari. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!