15:59 / 05.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Premijer Plenković sastao se s "Udrugom nezavisnih"

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predstavnicima gradova i općina "Udruge nezavisnih" na kojem su razgovarali o modelima buduće suradnje.
Premijer Andrej Plenković sastao se u Banskim dvorima s predstavnicima gradova i općina "Udruge nezavisnih" te s njima razgovarao o modelima buduće suradnje.

Uz Plenkovića, na sastanku je sudjelovala i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević te državni tajnik Ministarstva financija Željko Tufekčić. "Najbitnije je da smo otvorili novi komunikacijski kanal, ne samo pojedinačno kao gradonačelnici i načelnici nego kao udruga. Dobro smo primljeni, naši prijedlozi su išli u pravcu da budemo partner Vladi i ostanemo nezavisni", kazao je nakon sastanka predsjednik Udruge Nezavisnih Ante Dabo.

Naglasio je da Udruga nezavisnih nije politička stranka. "To ne želimo biti, ali želimo surađivati sa svima, i s političkim strankama i sa saborskim zastupnicima i svima koji će prepoznati naše probleme i raditi za dobro naših građana", kazao je Dabo.

Ministrica Žalac kazala je da je poruka sastanka otvorenost i međusobna suradnja na dobrobit stanovnika gradova i općina iz kojih dolaze predstavnici Udruge nezavisnih. Dodala je da načelnici i gradonačelnici žele također biti dijelom radnih skupina koje rade na nacrtima zakona poput zakona o potpomognutim područjima, o otocima i brdsko- planinskim područjima.

Ministar Kuščević istaknuo je da su brojne udruge jedno od bogatstava Hrvatske te da je jedna od njih i Udruga nezavisnih od koje očekuje dobru suradnju. Uputio ih je također na suradnju s Udrugama gradova i općina kao i Hrvatskom zajednicom županija ustvrdivši da je njihova problematika ista.
 
Na novinarsku konstataciju kako postoje sumnje da se ne radi samo o neovisnoj Udruzi već političkoj platformi sličnoj Mostu, Dabo je ponovio da žele biti nezavisni ocijenivši da je svaka politička stranka negacija nezavisnosti.

Savjetnik "Udruge nezavisnih" Ivica Relković izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da se ne radi o nastavku projekta MOST. Ovo je drugačiji projekt. MOST je nakon formiranja išao prema parlamentarnim izborima. S "Udrugom nezavisnih" potpuno je drugačiji plan. Udruga okuplja pobjednike - 40-ak gradonačelnika i načelnika. Na zadnjim lokalnim izborima trend rasta nezavisnih pobjednika je iznimno visok, kazao je Relković.

Na pitanje kako ocjenjuje ulogu nezavisnih lista na hrvatskoj političkoj sceni, plitolog Pero Maldini rekao je da su sve one političke opcije izašle proteklih godina donekle fragmentirale hrvatski politički prostor. U tom smislu ove su opcije postavile neka pitanja i doveli u pitanje dosadašnje oblike političke prakse. Na određeni način utjelovili su velika očekivanja građana, međutim pokazalo se da su ta očekivanja građana ipak bila nerealna. Sve te treće političke opcije nisu bile sposobne artikulirati većinu političkih interesa, izjavio je Maldini.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!