12:19 / 27.10.2018.

Autor: I.M./Hina

Premijer Plenković u akciji pošumljavanja u Kučinama

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Akcija pošumljavanja šesta je u sklopu "Boranke", najveće volonterske akcije pošumljavanja dalmatinskih područja zahvaćenih požarom.
U sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja požarom zahvaćenih područja u Dalmaciji nazvane "Boranka", u organizaciji Saveza izviđača Hrvatske, danas je i premijer Andrej Plenković u solinskom mjesnom odboru Kučine, na predjelu Kučinski gaj, posadio stablo pitomog bora.

Uz premijera, u akciji pošumljavanja nakon katastrofalnog požara u okolici Splita i Solina sudjelovali su i ministar uprave Lovro Kuščević, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te saborski zastupnici HDZ-a Ante Sanader i Ante Bačić.

"Plan je pošumiti područje koje je izgorjelo. To je ujedno prilika da naši vatrogasci objasne mladima kako raditi na prevenciji", rekao je Plenković te izrazio nadu da će se s vremenom pošumiti veći dio izgorenog područja. Na terenu je bio i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević te naglasio da je važna priprema za protupožarnu sezonu, ali da je još važnija prevencija.

Na izgorenom području - tisuću sadnica 

U današnjoj akciji pošumljavanja, u kojoj je posađeno tisuću sadnica, sudjelovali su izviđači iz Solina, predstavnici Grada Solina, izviđači Splita i Hvara, učenici Građevinsko-grafičko obrtničke škole iz Splita, učenici OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ kralja Zvonimira i OŠ Vjekoslava Paraća iz Solina.
Pridružili su im se mještani Kučina i Mravinaca, mjesnih odbora u sastavu Grada Solina, na čijem su području lanjski požari uzrokovali veliku štetu.Podršku akciji pružili su djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), stručnjaci iz Hrvatskih šuma, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina te solinski vatrogasci, DVD Solin i DVD Vranjic. Na području koje se danas pošumljava Hrvatske šume odredile su da se sadi planika, čempres, pinija i crni jasen. Alepski bor u skladu s mišljenjem struke neće se koristiti u pošumljavanju. U sklopu projekta "Boranka" već mjesec dana održava se i edukacija u solinskim osnovnim školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!