07:25 / 27.04.2021.

Autor: HRT

Plenković u Splitu: Ugovori za nova prometna rješenja

Premijer Plenković u posjetu Splitu

Premijer Plenković u posjetu Splitu

Foto: HTV / HRT

Tri ugovora vrijedna više od 171 milijun kuna kojim će se obnoviti prilazi Splitu radi izbjegavanja prometnih gužvi, potpisana su u utorak u dvorani Senata splitskog Sveučilišta u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Potpisana su tri ugovora za tri prometna rješenja kojima bi se trebale rasteretiti velik gužve na ulazu i izlazu iz Splita, a jedna od njih je i zapadna rampa, javila je u Dnevniku u podne Anita Markovina Radnić. Na susretu s gradonačelnikom Androm Krsutlovićem Oparom potpisana su još četiri ugovora koja se tiču Tehnološkog parka na Dračevcu, ali i ugovori za nabavku Prometovih autobusa. Premijer se sastao i porazgovarao s pripadnicima 4. gardijske brigade. 

Na temelju tih ugovora obnovit će se raskrižje Širina, odnosno državne ceste D8 koja počinje od ulaz u Solin iz smjera Kaštela, a vrijednost radova, kako je rečeno, je oko 137,7 milijuna kuna. Postojeće raskrižje premostit će se novom prometnicom od dva odvojena kolnika duljine 471 m preko rijeke Jadro.

Širina će zadržati punu funkcionalnost, a projektnom dokumentacijom obuhvaćena je i njegova rekonstrukcija u obnovi kolnika, javne rasvjete, postojećih semaforskih uređaja te ostale prometne signalizacije i opreme. Također je predviđena i rekonstrukcije i obnova postojećih mostova koji se nalaze na državnoj cesti D8 (Stari i Novi Jadro).

Danas potpisanim ugovorima predviđena je i izgradnja rampe s kolnika državne ceste D8 neposredno iz čvorišta s ulicom Domovinskog rata u Splitu, a vrijednost tih radova je oko 24,1 milijun kuna. Kako je istaknuo, poboljšanje prometnog stanja na tom raskrižju uvelike će se riješiti izgradnjom rampe, odnosno preusmjeravanjem vozila koja se kreću od sjevera prema jugu na gornji denivelirani kolnik D8.

Ugovorim je također predviđena i izgradnja dodatne rampe na križanju državne ceste D8 (obilaznica Splita) i državne ceste D432, a vrijednost tih radova je oko 9,9 milijuna kuna. Najučinkovitije rješenje je dodatna rampa koja spaja D8 i Ž6270, kao spoj dijela Solina. Dodaje se desna traka paralelna s D8, na nju se nastavlja novi nadvožnjak preko rotora Bilice i pripadajuća rampa za smjer Solina.

Potpisivanju ovih ugovora u dvorani Senata Sveučilišta prethodio je sastanak premijera Plenkovića sa županom Splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji premijer Plenković će poslije podne obići radove na gradnji Pelješkog mosta te se u Dubrovniku sastati s gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!