17:24 / 03.02.2019.

Autor: Ivica Đuzel/HRT

Premijer Plenković u posjetu Imotskom

-

-

Foto: - / -

Nakon Dubrovnika premijer je otišao u Imotski čime završava posjet jugu Hrvatske.
Posjetom Imotskom, premijer Andrej Plenković završava četverodnevni posjet jugu Hrvatske. Sudjelovao je na obilježavanju 29 godina od utemeljenja HDZ-a Imotske krajne. 

- Regionalni razvoj zemlje i smanjivanje nejednakosti, jedna od ključnih zadaća vlade u ovoj - još uvijek inicijalnoj fazi hrvatskoga članstva u Europskoj uniji što bi kaže moglo potrajati još desetak godina, naglasio je u govoru Andrej Plenković.

- To je period u kojem pokušavamo dostići razinu razvijenosti onih koji su živjeli u demokraciji i sustavu tržišnog gospodarstva puno više nego mi. Želimo uhvatiti korak sa zemljama JI Europe koje nisu prošle rat, 90-ih dobivale nepovratna sredstva i razvijale se brže nego što je to bilo moguće Hrvatskoj, rekao je premijer.

"Dobro promislite kad vam dođu razni - prodavati razne priče"

Premijer se osvrnuo na rejting stranke koji je, kaže, stabilan unatoč svim problemima s kojima se Vlada suočila - od Agrokora do brodogradnje. Tvrdi da ni SDP, ni populističke stranke, od kojih neke žele preuzeti glasače HDZ-a, kao i one koje su samo protestnog karaktera, nemaju rješenja za probleme u društvu. Govoreći o važnosti izbora za Europski parlament, rekao je da će neki u kampanji navijati za izlazak iz Unije te podsjetio da bez članstva u Uniji Hrvatska ne bi imala projekte poput Pelješkog mosta ili obnove Zračne luke Dubrovnik.- Ti izbori moraju pokazati prije svega odličan rezultat HDZ-a. Ti su izbori bili prekretnički za povratak HDZ-a na dominatnu ulogu na političkoj sceni. (...) I da promislite dobro kad krenu kampanje i kad vam u Imotski dođu razni prodavati razne priče, pričati o državotvornosti, nacionalnom interesu, optuživati HDZ za veleizdaju i slične budalaštine. Onda im odgovorite vrlo jasno - da pričaju nešto što ne stoji, poručio je Andrej Plenković Imoćanima.

Imotska krajina demografski i gospodarski uništena

Od 6000 radnih mjesta u Imotskom i cijeloj krajini ostalo je samo 600. Živi se od njemačkih i braniteljskih mirovina. Sve pozitivno što se događa u ovom trenutku je u svijetu turizma jer je od probijanja tunela kroz Biokovo sagrađeno oko 300 kuća za odmor, grade se i mali hoteli pa se tako zarađeni novac po zapadnoj Europi na neki način vraća u Imotsku krajinu, javlja naš reporter Ivica Đuzel.

No napokon su počeli živjeti europski fondovi pa će tako sredstvima EU-a financira projekt navodnjavanja Imotsko-Bekijskog polja, sanira se brana u Rižicama, otvorena je nedavno dnevna bolnica u Zagvozdu. Osim toga kroz program "Zaželi" zapošljavaju se starije osobe, a daje se i potpora mladim obiteljima koje odluče ostati ovdje. Od premijera Plenkovića Imoćani najviše očekuju da da potporu izgradnji ključnoga projekta. On je vezan uz cestogradnju, u novu cestu od granice s BiH, preko Imotskoga pa do spoja na autocestu.Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban najavio je novi demografski program pomoći mladim obiteljima iz Imotske krajine i Dalmatinske zagore. Bespovratno će dobiti 80.000-120.000 kuna za izgradnju, obnovu ili kupnju kuća u ovom području. Detaljnije informacije o toj mjeri, najavio je župan, objavit će za 15-ak dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!