Premijer Plenković u posjetu Vukovaru

12.06.2020.

08:21

Autor: T.V./HRT

default error photo
Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je vukovarsku Nacionalnu memorijalnu bolnicu. Tom su prigodom potpisana dva sporazuma.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministara u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar potpisao je dva sporazuma vezano za nastavak preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja te promicanje vrijednosti Domovinskog rata.

S ravnateljicom Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Vesnom Bosanac sporazume su potpisali ministar zdravstva Vili Beroš i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Prema riječima ravnateljice bolnice, od 2016., kada je projekt počeo, obavljeno je oko 5 i pol tisuća pregleda, a s obzirom na to da je riječ o rizičnoj populaciji, upravo su preventivni pregledi ključ liječenja i spašavanja života branitelja.

- 2016. smo mi kao pilot projekt krenuli s pregledima gdje pozivamo branitelje da se odazovu na pretrage koje će ustanoviti stanje. S obzirom na to da hrvatski branitelji koji bi trebali ići na preglede kod svojih liječnika - nerado idu, ali kad je u dogovoru s ministarstvom onda oni dolaze, rekla je Bosanac.

- To je iznimno važan projekt, ne samo za branitelje, nego za sve. Preventivni pregledi spašavaju glavu. Preko 40% je onih koji su nakon preventivnih pregleda upućeni na daljnje dijagnostičke postupke, preko 50% upućeno je na dodatni specijalistički pregled, a svega 8,2% bilo je zadovoljavajućeg stanja, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Nakon potpisvanja sporazuma, ravnateljica Bosanac uručila je prigodne zahvalnice predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, te ministrima Viliju Berošu i Tomi Medvedu.

Nakon posjeta bolnici, premijer je u Vukovaru otvorio Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije. Metropolit vrhbosanski i predsjednik Upravnog odbora Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić naglasio je da je Hrvatima u BiH vrlo važna potpora Hrvatske. Vukovar kao mjesto u kojem se otvorio Ured, zaključio je, nije izabran slučajno.

Plenković je naglasio da je Vukovar grad Heroj, simbol Domovinskog rata, stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, ali i simbol slobode, mira, mirne reintegracije, grad na Dunavu na temelju kojega baštinimo našu podunavsku orijentaciju, grad u koji svi zajedno ulažemo jer želimo da se oporavi od teških rana.

- Simbol Vukovara je za hrvatski narod jako važan, a to je simbolika i naše žrtve u BiH, rekao je Puljić.

Andrej Plenković sudjelovao je potom na druženju članova i simpatizera HDZ-a u organizaciji HDZ-a Grada Vukovara.

Premijer je potom otišao u Donji Miholjac gdje je obišao radove na izgradnji nove zgrade i sportske dvorane Srednje škole Donji Miholjac.

Plenković je bio i na otvorenju Tvornice dobre hrane d.o.o. u Virovitici, a sudjelovao je i na svečanosti otvorenja novoizgrađene školske sportske dvorane Osnovne škole Vladimira Nazora.

Prisustvovao je i svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Pitomača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!