Premijer Plenković u posjetu Zadarskoj županiji

23.02.2021.

15:28

Autor: HRT

Posjet Ravnim kotarima

Posjet Ravnim kotarima

Foto: Vladimir Šetka / HRT

Premijer Andrej Plenković na početku posjeta Zadarskoj županiji obišao je projekt navodnjavanja Baštica u Ravnim kotarima, gdje je razgovarao s poljoprivrednicima o proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

U nastavku posjeta Plenković je obišao zadarsku luku Gaženica, gdje je predstavnicima gradova i općina uručio 13 ugovora vrijednih 43 mil. kn o financiranju infrastrukturnih objekata iz Europskih fondova.

Premijer je prije tijekom dana boravio u Šibeniku, gdje je otvoren Adriatic Business Centre (ABC), projekt vrijedan 20 milijuna kuna, potpuno financiran sredstvima EU-a.

Premijer je također u Ribarskoj luci Vela Lamjana u Kalima uručio odluku o dodjeli sredstava iz mjere "Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa", a sastao se i sa zadarskim županom Božidarom Longinom i zadarskim gradonačelnikom Brankom Dukićem

Govoreći o novčanoj potpori iz fondova Europske unije za otoke u Zadarskoj županiji, istaknuo je dogradnju ribarske luke Vele Lamjane u Kalima, a podsjetio je i na proširenje trajektne luke u Tkonu, na otoku Pašmanu.

Plenković je istaknuo i važnost ulaganja u vodovodnu mrežu, tzv. vodovodizaciju otoka u zadarskom arhipelagu jer, kako je rekao, voda je ključ opstanka i razvoja otoka. Rekao je i da se programom Vlade do 2024. potiče razvoj pametnih i održivih otoka, uvažavajući specifičnost svakog otoka.

Zadar dobio linearni akcelerator

Plenković je poslijepodne posjetio i prostorije Lige za borbu protiv raka u Zadru te je najavio da će Zadar dobiti prvi linearni akcelerator. Kako je rekao, razgovarao je s ministrom Vilijem Berošem te je dogovoreno da se putem programa EU-a Gospodarski oporavak nabavi akcelerator za zadarsku bolnicu za koji je dosad prikupljeno donacija u vrijednosti dva milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!