Plenković: Tomislav Gojo v. d predsjednika splitskoga HDZ-a

21.07.2022.

16:47

Autor: M.M./HRT/Hina

Andrej Plenković u Solinu

Andrej Plenković u Solinu

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izvijestio je u četvrtak u Solinu kako će v.d. predsjednika splitskoga HDZ-a biti Tomislav Gojo pošto je nakon nedavnih lokalnih prijevremenih izbora dosadašnji predsjednik Vice Mihanović ponudio ostavku.

- Na današnjem sastanku, na kojem je bio i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić i dužnosnici HDZ-a Splita i Splitsko-dalmatinske županije, dogovoreno je da svojevrsni v.d. predsjednika splitskog HDZ-a bude Gojo (Tomislav), rekao je Plenković novinarima u Solinu, gdje je bio na otvorenju nove zgrade u kojoj je smještena ljekarna i novi dio Doma zdravlja, koji je u neposrednoj blizini.

Plenković je objasnio kako je na današnjem sastanku mjesnih dužnosnika HDZ-a u Splitu dogovoreno da se za kotarske izbore početkom rujna uključe svi čelnici temeljnih organizacija HDZ-a u Splitu te da stranka tako bude pripravna za kotarske izbore.

- Nakon kotarskih izbora donosit će se druge odluke vezane za konsolidiranje stranke HDZ-a u Splitu dodao je Plenković.

Ponovio je da su lokalni izbori u Splitu bili isprovocirani od vladajućih u gradu i da je HDZ ostvario gotovo iste rezultate kao na prošlogodišnjim redovitim izborima. Njihov se nestranački kandidat Đogaš plasirao u drugi krug, HDZ je osvojio osam mandata u Gradskom vijeću, a na lanjskim izborima osvojio ih je devet.

- Zoran Đogaš je profesor, ugledan čovjek i sam će odlučiti hoće li preuzeti mandat u Gradskom vijeću. Čuo sam da se navodno sprema konstituiranje novog Gradskog vijeća grada Splita. Ukoliko želi mislim da bi to bio dobar potez, a ako planira nešto drugo na njemu je da odluči. Meni bi bilo drago da se angažira, rekao je Plenković.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Nova zgrada Doma zdravlja s ljekarnom vrijedna 11 milijuna kuna

- Investicija vrijedna 11 milijuna kuna realizirana u svega godinu dana. Novi prekrasni, moderni, robotizirani prostori kao i nova radna mjesta za više od 20-ak zaposlenika u zdravstvu. Prigoda za jačanje primarne zaštitite u Solinu, gradu mladih, jednom od gradova u RH koji ima pozitivne demografske trendove, rekao je premijer Plenković i čestitao svima koji su pridonijeli da se ovaj projekt učinkovito i moderno realizira.

Novoizgrađena zgrada u Solinu ima površinu od 594 metra četvorna, u prizemlju je ljekarna od 259 metara četvornih, a na katu su četiri ordinacije, dvije ordinacije obiteljske medicine te dentalna i ginekološka ordinacija, rečeno je na njezinu svečanom otvorenju.

Plenković kaže da Schmidt ispravlja pogreške svojih prethodnika u BiH

Premijer Plenković rekao je da bi izmjene izbornog zakona u BiH koje navodno planira visoki predstavnik međunarodne zajednice bio "ispravan put" kojim bi se ispravile pogrešne odluke njegovih prethodnika.

Lokalni mediji su u srijedu prenijeli da su Christian Schmidt i njegov pravni tim pripremili nacrt izmjena zakona, ukjučujući novi način biranja zastupnika u Dom naroda Federacije BiH.

- Važno je da u ovom trenutku pred izbore koji su raspisani za 2.listopada, prema informacijama iz medija, visoki predstavnik nastoji ispraviti pogrešne odluke njegovih prethodnika od prije 20-ak godina i tako osigurati pravično i učinkovito formiranje predstavničkih institucija vlasti u BiH, rekao je premijer.

Istaknuo je da je to "ispravan smjer" i da će BiH, ako se izborni zakon promijeni, BiH biti ravnopravnija, a osobito hrvatski narod koji je najmalobrojniji konstitutivni narod.

Također je rekao da su reakcije političkih stranaka "vrlo indikativne".

Osvrnuo se i na toplinski val.

- Velika suša pogodila je Europu i izazvala niz požara. Jutros sam razgovarao sa slovenskim kolegom, nakon što smo poslali kanader, danas je u Sloveniju otišao i helikopter. Zbog velikog dima kanader se vratio u Pulu i čeka da se situacija razbistri. Mi ćemo pomoći Sloveniji kao što smo do sada pomagali svim susjedima. Ići ćemo gdje god budemo mogli, rekao je premijer. 

Beroš: Vraćamo pacijenta u fokus

Ministar zdravstva Vili Beroš je istaknuo da će zdravstvena politika u fokus vratiti pacijenta.

- Mi smo se negdje putem razvoja zdravstva pogubili i pacijent nam je izašao iz fokusa, rekao je Beroš.

Najavio je do kraja ove godine ulaganja od 80 milijuna kuna za uvođenje robotsku kirurgije te 20 milijuna kuna za digitalizaciju kirurških dvorana u splitskome KBC-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!