Snažna podrška Kosovu na europskom putu

08.03.2023.

10:58

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Andrej Plenković s Donikom Gervallu-Schwarz

Andrej Plenković s Donikom Gervallu-Schwarz

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković sastali su se danas s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gërvallom-Schwarz koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.


Izrazivši dobrodošlicu, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je dobre i prijateljske odnose Hrvatske i Kosova te naglasio podršku koju Hrvatska pruža Kosovu u svim forumima, s naglaskom na članstvo u međunarodnim organizacijama, posebno u EU i Vijeću Europe.

Pozdravio je podnošenje kosovskog zahtjeva za članstvo u EU, te ponovio potporu viznoj liberalizaciji s Kosovom.

Vezano uz bilateralne odnose naglasio je potencijale za daljnje unaprjeđenje gospodarske suradnje nakon nedavnog hrvatsko-kosovskog poslovnog foruma održanog u Prištini te istaknuo trajnu brigu i skrb Hrvatske vezano za položaj hrvatske zajednice na Kosovu.

Jandroković primio Doniku Gervalla-Schwarz

Jandroković primio Doniku Gervalla-Schwarz

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon toga Donika Gërvalla-Schwarz sastala se s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

Bilateralni odnosi obostrano su ocijenjeni vrlo dobrima i prijateljskima. Predsjednik Sabora istaknuo je da Hrvatska, kao pouzdani partner, dosljedno zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija. Kosovo može računati na nastavak hrvatske političke i tehničke potpore, osobito na euroatlantskom putu.

Predsjednik Sabora Jandroković i potpredsjednica Vlade Gërvalla-Schwarz izrazili su zadovoljstvo porastom trgovinske razmjene. Potencijal za nove iskorake u gospodarskoj suradnji vide u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru. Nedavni poslovni forum održan u Prištini obostrano je prepoznat kao konkretan doprinos daljnjem intenziviranju kontakata među gospodarskim subjektima dviju država.

Predsjednik Jandroković podsjetio je kako Hrvati na Kosovu žive i svoj identitet njeguju više od sedam stoljeća, a ove se godine obilježava i 720. obljetnica prvog spomena Janjeva. Pozvao je na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu, te poboljšanju njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa. Kao mogući uzor za to naveo je položaj albanske manjine u Hrvatskoj čiji se projekti redovito financiraju sredstvima iz državnog proračuna, a koji su kao manjina navedeni i u Ustavu Republike Hrvatske te imaju zastupnicu u Hrvatskom saboru.

U svezi dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa, predsjednik Jandroković izrazio je nadu da će prihvaćanje prijedloga Europske unije u konačnici dovesti do stvaranja uvjeta za trajnu stabilizaciju odnosa između dviju država, što bi doprinijelo dugoročnoj
stabilnosti čitave regije, kao i njenoj europskoj perspektivi.

Završno su istaknuti potencijali parlamentarne diplomacije i aktivnosti Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Kosovo u službi jačanja sveukupnih bilateralnih odnosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!