Diljem Hrvatske slavi se Dan državnosti

30.05.2022.

06:50

Autor: HRT

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Hrvatska danas slavi Dan državnosti prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti. Dan državnosti ove godine obilježava se na 32. obljetnicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora.

U prigodi obilježavanja Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković položili su vijence kod Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića.

- Ne znamo što će se događati u idućim godinama i u takvim vremenima nacija treba biti jedinstvena. Normalno je da postoje svjetonazorske i stranačke razlike, ali moramo ih znati prevladati. Moramo znati razgovarati jedni s drugima i uvažavati se. Svima nama interes naših građana mora biti prioritet, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Prije svega veliko je zadovoljstvo da je ova generacija Hrvata doživjela san o svojoj državi, drugo - da zajedničkim naporima uz što više jedinstva gradimo Hrvatsku da bude bolja i ekonomski i socijalno. I treće - da se pozicioniramo u Europi i globalno kao odgovorna država koja je uvijek na pravoj strani povijesti naročito danas kad smo svjedoci brutalne agresine Rusije na Ukrajinu, poruka je premijera Andreja Plenkovića.  

Na zagrebačkom Mirogoju, izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod središnjeg križa, na spomen-obilježju "Glas hrvatske žrtve", u aleji Hrvatskih branitelja i kod spomen-obilježja neidentificiranim žrtvama Domovinskog rata. Tako je službeno počelo obilježavanje Dana državnosti, Dana branitelja grada Zagreba i Dana grada Zagreba.

Zbor naoružanja i opreme HV-a na zagrebačkome Jarunu 

Na Jarunu će do 21 sat biti izložen Taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i civilne zaštite. Tijekom dana građani će moći vidjeti pokazne vježbe Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te hodni koncert Orkestra Hrvatske vojske i koncert Jazz orkestra HV-a, koji će se održati u 19 sati.

Prema sadašnjim informacijama, mig-ovi bi trebali poletjeti i program će se održati prema planu. Međutim, ipak sve ovisi o trenutnim vremenskim prilikama javila je s Jaruna Iva Magušić-Dumančić koja je razgovarala s general-bojnikom Tihomirom Kundidom, načelnikom Stožera i zamjenikom zapovjednika Hrvatske kopnene vojske.

Državni vrh na misi za Domovinu 

U prigodi Dana državnosti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu misu za Domovinu, na koju će doći državni vrh. Prijenos mise možete pratiti na Prvom programu HTV-a. 

Kardinal Josip Bozanić prisjetio se svih onih koji su svoje živote ugradili u domovinu, hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te uloge crkve u priznanju Hrvatske. Istaknuo je kako Hrvatska danas živi život i bori se s novim izazovima kao što su pandemija, postpotresno razdoblje i rat u Ukrajini. Poručio je i kako bi danas svatko trebao preuzeti odgovornost za javno izrečenu riječ

Svečano u Splitu

Kao i diljem Hrvatske, u Splitu se za Dan državnosti i Dan hrvatskih branitelja održava niz događaja, među kojima je i večerašnji koncert Orkestra HRM-a i Klape HRM-a "Sv.Juraj". Regina Zubanović razgovarala je s Markom Bralićem, voditeljem klape HRM-a 'Sv. Juraj' koji je tom prilikom i zapjevao.


U Vukovaru obilježen Dan državnosti

U povodu Dana državnosti vijence podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovnskog rata položila su i svijeće u ponedjeljak upalila brojna izaslanstva među kojima i Vukovarsko-srijemske županije te grada Vukovara.

Smjena straže Kravat pukovnije

Kravat pukovnija izvodi standardnu smjenu straže 30. svibnja na Dan državnosti, a kao gost jahač bit će Dean Rostohar, umirovljeni pripadnik specijalne postrojbe Alfa. Ceremonija kreće pregledom naoružanja, postavit će se dva stražara ispred spomenika banu Jelačiću, zatim će se postaviti straža kod katedrale, a nakon hodnje Kaptolom i Tkalčićevom slijedi molitva zahvale.

 O Hrvatskom saboru 

Sabornica je 30. svibnja 1990. bila pretijesna za sve zastupnike i goste, u radnom dijelu sjednice najprije je izabrana Komisija za izbor i imenovanja, na čelu s Ivanom Milasom, na čiji je prijedlog izabrano vodstvo prvog višestranačkog parlamenta. Za predsjednika je izabran Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks.

Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. On se obratio nazočnima i istaknuo kako je kroz dugu povijest "Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice".

Prvi saziv imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske - Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina.

Sabor iz '90. radio je malo dulje od dvije godine, u kolovozu 1992. održani su izbori za Zastupnički dom Hrvatskog sabora, novi Sabor imao je samo jedan dom i osjetno manje zastupnika, njih 138. Neovisno o tome, te uz činjenicu da je dio mandata odradio u posebnim, ratnim okolnostima, prvi saziv donio je povijesne odluke o hrvatskoj suverenosti i samostalnosti te o raskidu državnopravnih sveza sa SFRJ, kao i "božićni Ustav".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!