16:44 / 13.04.2018.

Autor: D.P./Hina

Premijer s potpredsjednikom EK Katainenom i povjerenicima Mimicom i Kingom

foto: Vlada RH

foto: Vlada RH

Foto: - / -

Razgovarali su o brojnim temama vezanim uz budućnost Europske unije, osobito o prioritetima u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru te o provedbi projekata, apsorpciji fondova i njihovoj učinkovitosti.
Premijer Andrej Plenković razgovarao je o brojnim temama vezanim uz budućnost Europske unije s potpredsjednikom Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrkijem Katainenom, te povjerenicima EK za međunarodnu suradnju i razvoj te za sigurnosnu uniju Nevenom Mimicom i Julianom Kingom.

Razgovarali su o brojnim temama vezanim uz budućnost Europske unije, osobito o prioritetima u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru te o provedbi projekata, apsorpciji fondova i njihovoj učinkovitosti. U tom je kontekstu premijer Plenković govorio o planovima za jačanje hrvatskog gospodarstva te predstavio prioritete iz Nacionalnog programa reformi, kaže se u priopćenju.

Bilo je riječi i o napretku Stalne strukturirane suradnje u području obrane i sigurnosti (PESCO), kojoj se Hrvatska pridružila zajedno s još 24 države članice, a Plenković je istaknuo kako je to jedan od primjera kojim Hrvatska šalje snažnu poruku da želi biti među onim članicama koje žele dublju integraciju. U tom je kontekstu bilo riječi i o pitanju migracija.

Na sastanku je bilo i nekoliko ministara: gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, unutarnjih poslova Davor Božinović, financija Zdravko Marić te ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.


Ministrica Pejčinović Burić sastala se s europskim povjerenikom Mimicom

Tema sastanka bila je razvojna politika Republike Hrvatske i njena komplementarnost s ciljevima i aktivnostima razvojne i humanitarne politike Europske unije. Sugovornici su podcrtali važnost budućeg Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razvojnu politiku EU kao najvećeg svjetskog donatora, provedbu UN-ove Agende 2030 za održivi razvoj i pronalaska modaliteta djelotvornijeg korištenja kapaciteta novih i malih donatora u razvojnoj politici EU, kao i važnost suradnje s EK u informiranju građana o razvojnoj suradnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!