09:48 / 06.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Premijer s Vlade: Rast mirovina za 2,7 posto

-

-

Foto: - / -

Premijer se pohvalio podatkom kako su u mandatu ove Vlade mirovine povećane za 6,39 posto. U svakom slučaju, mirovinska reforma ima za cilj održivost sustav, naglasio je.
U govoru na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je najavio da će, zahvaljujući rastu plaća, doći do usklađivanja mirovina po švicarskoj formuli tj. do povećanja od 2,7 posto li 69,54 kune na prosječnoj starosnoj mirovini. Pohvalio podatkom kako su u mandatu ove Vlade mirovine povećane za 6,39 posto. Osvrćući se na događaje proteklog tjedna premijer je rekao da će se u predstojećim danima tražiti rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje, no pritom će se voditi računa o glavnom smjeru politike Vlade, a to je fiskalna konsolidacija i smanjenje javnog duga.

Isplatom plaća radnicima Uljanika poslana je poruka solidarnosti te da će u predstojećim danima - idućega tjedna na sjednici Vlade u Puli, kao i u okviru sutrašnjeg razgovora s europskom povjerenicom - tražiti rješenja koja će omogućiti održivost hrvatske brodogradnje, u konkretnom slučaju u Puli i u Rijeci, izjavio je premijer.

Isto tako ćemo voditi računa i o glavnom smjeru politike naše Vlade, a to je fiskalna konsolidacija, smanjenje javnog duga, stabilnost javnih financija, održavanje pozitivnih trendova, koji u konačnici idu i za povećanjem kreditnog rejtinga na investicijsku razinu. Tako da moramo uklopiti i jedan i drugi cilj u širi okvir koji je Vlada sebi postavila. Posljednji podaci o smanjenju javnoga duga u svibnju dobar su primjer toga smjera, poručio je Plenković.Plenković je rekao i kako je obrazovna reforma jedan od temeljnih ciljeva njegove Vlade koji mora omogućiti još bolji sustav obrazovanja te istaknuo da svi zajedno podržavaju sve napore koji će ga unaprijediti.

Obrazovna reforma je jedan od temeljnih ciljeva Vlade, naše politike koji mora omogućiti još bolji sustav obrazovanja da naši mladi u budućnosti budu konkurentni, kvalitetno obrazovani, da dobiju široka znanja o Hrvatskoj, našem identitetu, jeziku, povijesti, kulturi, a isto tako da budu pripravni suočiti se s konkurencijom u svim disciplinama, kazao je Plenković.

Ocijenio je da je to ključ ovoga procesa, jer samo one zemlje koje ulažu u svoje obrazovanje i stvaraju kvalitetne mlade ljude sposobne kritički promišljati, preuzimati odgovornost, pratiti globalne trendove imaju šansu za uspjeh i napredak.

Zahvalio je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak na brojnim aktivnostima i u redovitom i u eksperimentalnom smislu te nizu kvalitetnih inicijativa.

Vezano za novu rundu subvencioniranja stambenih kredita za koju su prijave krenule 3. rujna Plenković smatra da je to važna mjera i u demografskom kontekstu koja će pridonijeti da mnoge naše mlade obitelji riješe svoja stambena pitanja. Očekujem, dodao je, interes sličan kakav je bio i prošle godine.

Vezano je održani Dubrovnik forum - središnji međunarodni diplomatski događaj koje redovito organizira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, naglasio je da je tamo jasno izražen stav Hrvatske koji je ministrica Marija Pejčinović Burić ponovila - da granice treba poštivati kako bi se izbjegli bilo kakvi sukobi koji su opterećivali taj dio jugoistoka Europe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!