19:14 / 23.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Premijer u Dnevniku: Pozivam na razboritost, to očekujem od svih iz HDZ-a

-

-

Foto: - / -

O hrvatskom stajalištu sa summita u Bruxellesu, kao i o ostalim gorućim političkim pitanjima u Dnevniku HTV-a govorio je premijer Andrej Plenković. S premijerom je razgovarao Damir Smrtić.
Iza europskih čelnika u Bruxellesu teške su rasprave o dvije velesile - SAD-u i Rusiji. To je iznjedrilo jedinstveno stajalište, pogotovo u slučaju Moskve, iz koje Unija povlači svog veleposlanika na konzultacije. O hrvatskom stajalištu sa summita, kao i o ostalim gorućim političkim pitanjima u Dnevniku HTV-a govorio je premijer Andrej Plenković. S premijerom je razgovarao Damir Smrtić.

Premijer Andrej Plenković najavio je sastanak državnog vrha u ponedjeljak, te sastanak Vijeća za obranu u utorak u 18 sati na temu – kupnja borbenih zrakoplova. Istaknuo je da je SAD odlučio o iznimci za carine na čelik za Europsku Uniju. Uz to, u Bruxellesu se skoro 3 sata razgovaralo o izvješću britanske premijerke Therese May i korištenju nervnog otrova na tlu članice NATO-a. Čelnici EU-a bili su jedinstveni u tome da se napad maksimalno osudi i veleposlanik u Moskvi povuče. "U ovom trenutku ne vidimo razloga (za Hrvatsku) da učinimo takav potez",  rekao je Plenković odgovarajući na pitanje razmišlja li vlada o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Moskve, barem na konzultacije.

O pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom kolegi rekao je kako su se vidjeli nakon njezine turneje po Južnoj Americi i njegovog povratka iz Bruxellesa. Želimo usuglasiti stavove i pokazati solidarnost prema našem partneru Velikoj Britaniji, ali i voditi računa o realnim političkim odnosima. Smatram poziv Kolinde Grabar-Kitarović nastavkom razgovora nakon njezina posjeta Moskvi i Sočiju prije 5 mjeseci, a u kontekstu predsjedničkih izbora u Rusiji, izjavio je premijer.

Plenković nije propustio da još jednom pošalje poruku hrvatskoj javnosti vezano za ratifikaciju Istanbulske konvencije. "Radi se o konvenciji Vijeća Europe iza koje je i ranije stajala vlada HDZ-a. Moramo pojačati sve naše napore protiv fenomena nasilja prema ženama u hrvatskom društvu. Očekujem da će većina razumjeti što je cilj Konvencije. Ovo je tema civilizacijskog karaktera zaštite žena u našem društvu. Klub HDZ-a mora imati povjerenje u vlastiti stav i procjenu", poručio je premijer.

"U hrvatskom zakonodavstvu postoji već pojam roda, zato očekujem od svih članova HDZ-a da to prihvate. Oni koji imaju rezerve i ne vjeruju u hrvatske institucije - s interpretativnom izjavom dobili su jamstvo. Većinsko je raspoloženje jasno, pa i kod partnera u koaliciji. Istanbulska konvencija će se ratificirati u prvom ili drugom tjednu travnja, nakon početka sjednice Sabora 11. travnja", dodao je.

Premijer je o problemu 320.000 građana čiji su računi blokirani ponovio kako svi resori imaju naputak da se pronađe cjelovito rješenje za građane u blokadi, prije svega ministarstva pravosuđa i financija. Plan je otpisati dio dugova državi i dio dugova pravnih subjekata te poraditi na „potrošačkom“ stečaju. O klizištu u Kostajnici rekao je kako su se kuće srušile pred njegovim očima. Više od 20 ljudi ostalo je bez krova nad glavom. Reagirali smo brzo, nađen je alternativni smještaj u Petrinji i predviđena su sredstva za sanaciju, istaknuo je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!