Plenković na sudu u Sisku: Svjestan sam prijetnji, ali se ne bojim

07.02.2023.

Zadnja izmjena 11:00

Autor: T.V./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Svjestan sam prijetnji, ali se ne bojim, rekao je premijer Andrej Plenković u utorak na sisačkom Općinskom sudu dajući iskaz u svojstvu svjedoka-oštećenika na suđenju Đuri Čehuliću optuženom da je javno prijetio premijeru 2020. nakon što je Danijel Bezuk pucao na zgradu vlade i ranio policajca.

Tom 65-godišnjem umirovljenom branitelju iz Selišta pokraj Kutine, koji je Bezukov kum, sudi se zbog kaznenih djela prijetnje, te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a suđenje je počelo u studenom prošle godine.

Na raspravi pred sucem Općinskog suda Mirkom Đukićem, premijer Plenković je svjedočio kako je glasnogovornik Vlade dobio snimku, koja je proslijeđena na postupanje policiji.

- Prema sadržaju izjave optuženog, ja sam mogao biti žrtva ili meta. Srž onoga što je rečeno, je da mu je žao što Danijel to nije učinio, da bi on to učinio bolje. Potpuno sam svjestan izrečenih prijetnji, naročito u vrijeme događaja pred Banskim dvorima, ali ne mogu tvrditi da bi je osumnjičenik i izvršio, rekao je Plenković.

Dodao je kako je svjestan da je izloženost javnih osoba kritikama i napadima veća nego kod drugih građana. Na kraju je rekao kako se ne boji optuženika, ali je prijetnju doživio vrlo ozbiljno.

Na raspravi je i reproducirana snimka s prijetnjom, u kojoj Čehulić, uz ostalo, kaže: "Ja bi ga riješio, bez obzira što ima četiri tjelohranitelja".

22- godišnji Bezuk je tog 12. listopada 2020. ispalio rafal s više od 20 hitaca na zgradu Vlade i pritom s četiri metka teško ranio policajca Oskara Fiurija koji je stajao na ulazu, dok je drugom policajcu propucao džep na hlačama, te je potom pobjegao i počinio samoubojstvo.

Komentirajući postupak svog kuma i susjeda, Čehulić je u najmanje dva navrata, pred različitim osobama izjavio kako, Bezuku nije bio cilj ubiti policajce već vjeruje da bi, da ga je vidio, usmrtio predsjednika Vlade. Pored toga, za čin pokušaja teškog ubojstva optuženi je naveo kako je pokojni to trebao prepustiti njemu i svom ocu, dok je za sebe rekao kako on 'osobno o tome mašta'. Takvu je prijetnju ponovio i u kamere.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, nakon što je uhićen, pretragom njegove obiteljske kuće i drugih objekata u Selištu, nađeno je više komada vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, pa je tom prilikom uhićen i Bezukov otac. 

Odvjetnik Karačić: Danas se previše stvari tumači kao kaznena djela


- Širi se opseg kažnjivog ponašanja sve više, naravno da ono što ste mogli danas vidjeti ne zvuči lijepo, naravno da je okrivljeniku žao i da bi bio najsretniji da se to nije dogodilo, ali tužiteljstvo i obrana očito imaju drugačije stavove u smislu tumačenja riječi okriveljnika, rekao je Davorin Karačić, odvjetnik Đure Čehulića.

Nakon rasprave, Čehulićev odvjetnik Davorin Karačić je konstatirao kako je ročište proteklo rutinski, očekivano.

- Odluka će se temeljiti na ocjeni samih riječi, je li to prijetnja ili nije. Ne mora svaka ružna i teška riječ biti prijetnja, koja ima svoju definiciju. Danas se previše stvari tumači kao kaznena djela, što nekad nisu bila i ne bi trebala biti, rekao je.


Nakon rasprave, u izjavi za medije premijer Plenković je rekao kako snimku nisu koristili i doturali medijima, kao što to čine neki drugi, već su čekali početak postupka.

'U javnom prostoru tolerira se govor mržnje'


- Prvo, imamo ozbiljan teroristički akt koji se dogodio 12. listopada 2020. kada je teško ozlijeđen policajac koji je osiguravao zgradu Vlade, pokojni Bezuk pucao je na još dva policajca, na zgradu Vlade....Sud je naložio da dođemo danas. Snimku Vlada ima praktički od dana kad je snimljena, ona je postala dio spisa, mi je nismo davali medijima kao što to drugi rade nego smo čekali moment da dođe do postupka i da pojasnimo javnosti da ovakva vrsta prijetnji opisuje kontekst u kojem je odrastao pokojni Bezuk. U 22. godini nije mogao imati takve stavove bez da njega nije bilo nekog utjecaja, nažalost ta radikalizacija i životno neiskustvo dovelo je do toga da smo prvi put imali oružani napad na istituciju vlasti, rekao je premijer ispred sudnice.

- I sam gospodin Čehulić sam kaže da je on išao poslati poruku, nije išao ubiti policajce jer je njegov tata bio policajac. Kome je išao poslati poruku? Plenkiju kojeg bi on bio riješio da je on bio tu, to je bit svega. Naravno da je to samo jedna od brojnih prijetnji, dodao je Plenković.

Istaknuo je kako i danas postoje radikalizirani pojedinci i manje skupine koji bi nasilnim metodama rušili institucije vlasti.

- Kako nastaje to? U ovom prostoru, javnom, medijskom i internetskom u kojem se godinama tolerira govor mržnje. Ne postoji nitko tko se sustavno baci procesuiranjem govora mržnje. Ne možemo živjeti s tim kao da toga nema. Moramo poslati poruku da je neprihvatljiva radikalizacija koja dovodi do nasilnih činova i terorističkih napada, to smo doživjeli i to moramo sagledati, ne to relativizirati.

Na pitanje zašto on osobno nije institucionalizirao borbu protiv govora mržnje, Plenković je rekao da se time moraju baviti policija i DORH.

- Nisam zadovoljan kako se s time bave, to sam i ranije rekao, istaknuo je premijer.

'Nije ovdje pitanje straha, stalno dobivamo prijetnje'


Kazao je kako prijetnje stalno dobiva, ali da o tome ne govori u medijima.

- Nije ovo prvi put da sam došao na sud dati iskaz, ali ovo je slučaj veći od drugih. Takvih prijetnji imate koliko hoćete. Ne radimo od toga dramu da smo velika žrtva. Nije ovdje pitanje ugroženosti ili straha, ja sam to rekao u iskazu. Svjestan sam i svi koji su na javnoj dužnosti da smo izloženi i da moramo trpjeti kritike i uvrede, govor mržnje, to sve nije problem pogotovo ako je dio političke ili internetske komunicije. Ali, moramo biti svjesni da inzistiranje na govoru mržnje, difamiranju, laganju, stvaranju agresivne atmosfere na kraju navede nekoga da uzme oružje i pokuša nekoga ubiti. To nisu benigne stvari, poručio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!