13:49 / 17.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Preminula 47-godišnja žena u Osijeku

-

-

Foto: - / -

Izvjesno je da ćemo promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje mjera, najavio je Božinović
U zadnjem 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo 23 novopotvrđena bolesnika od Covida-19, što daje broj od ukupno 1814 bolesnika, a preminula je jedna osoba, 47-godišnja žena u Osijeku, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.- Imamo ukupno 36 preminulih, rekao je Beroš.

Preminula žena imala je značajni komorbiditet, rekao je Beroš, naglasivši kako ne treba uvijek povezivati kronične bolesti sa starijom dobi. Rekao je kako misli da se u ovom slučaju radi o teškoj kroničnoj bubrežnoj bolesti, koja može biti prisutna i u mlađoj populaciji.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Srednja dob bolesnika je 50,50 godina, a 52,2 posto su žene.

- I dalje pada postotak pozitivnih među ispitanim bolesnicima, sad je postotak 8,66, rekao je Beroš.

Božinović o popuštanju mjera

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da većina mjera istječe 19. travnja i da će neke od njih ili većinu produžiti, ali je i najavio i određena popuštanja.

- Definitivno se krećemo u smjeru faze u kojoj će doći do određenih popuštanja. Predsjednik Vlade je zatražio od svih ministara da pripreme s današnjim danom pregled onih aktivnosti, prije svega gospodarskih, za kojih bi bilo s ekonomske točke gledišta nužno da se aktiviraju čim prije. Naravno, nakon toga će o svemu tome svoj sud dati epidemiološka struka, rekao je Božinović.

Dodao je da je izvjesno da će najveći dio svega onoga što je propisano produžiti, ali i da će promišljeno i oprezno krenuti u popuštanje mjera.

- Svako popuštanje nosi određeni rizik, poručio je Božinović.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kad su poslani paketi opreme u domove za starije zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut rekao je da je zadnji kontingent stigao u nedjelju, a u ponedjeljak se oprema dijelila po lokacijama, otišla je u Rijeku, u Split i u Osijek. U srijedu i četvrtak oprema se dijelila po svim ustanovama socijalne skrbi, dodao je.

O edukaciji

Što se tiče edukacije djelatnika, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da su za vrijeme ebole imali film o korištenju zaštitne opreme koji su u drugom mjesecu ponovno stavili na web stranicu. Taj video pokazuje kao se oblači i skida oprema, a snimljen je i filmić za uzimanje briseva. Dodao je da su dali preporuke županijskim zavodima da se, ako netko pita, organizira i edukacija za uzimanje briseva.

- Rekli smo da, ako je neko nesiguran, slobodno pita ljude iz Zavoda i da će se organizirati. Konkretno znam za Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu da su organizirali edukaciju, a za ove druge nisam provjeravao, ali možemo i to provjeriti, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić dodala je da je Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu dok još nije bilo slučajeva u Europi ponovno pokrenulo edukaciju zdravstvenih djelatnika iz svih dijelova Hrvatske.

- U zdravstvenim institucijama se također mogu naći koji mogu dodatno educirati sve one koji moraju koristiti opremu, rekla je Markotić.

Dodala je da su snimljeni filmići i o pakiranju materijala i puno toga te da online postoji jako puno materijala gdje se mogu vidjeti principi korištenja zaštitne opreme. Nije dovoljno da netko ispriča i pokaže, nego se ljudi moraju i vježbati da bi stekli sigurnost i iskustvo, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!