Preminula Ankica Lepej, najpoznatija hrvatska zviždačica

18.01.2022.

11:31

Autor: HRT

Ankica Lepej

Ankica Lepej

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Preminula je Ankica Lepej, prva hrvatska zviždačica. Lepej je bila bankovna sužbenica koja je 1998. razotkrila račune obitelji Tuđman. Nakon toga dobila je otkaz.

Lepej je kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila hrvatskoj javnosti da supruga bivšeg predsjednika Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici. Zbog svog otkrića Lepej je ostala bez posla te je protiv nje pokrenut kazneni postupak. O svemu tome Lepej je kasnije objavila knjigu.

Tužnu vijest o smrti Ankic Lepej objavila je na svom Facebook profilu Sanja Sarnavka.

- Sad sam saznala da Ankica Anita Lepej, naša hrabra i predobra sugrađanka, ipak nije uspjela pobijediti koronu. Otišla je za svojim najdobrijim. Žao mi je. Ona je pokazala kako se voli domovina na pravi način. Skupo je platila svoj čin građanske hrabrosti, ali nikada nije požalila niti je odustala od ukazivanja na nepravde i glasnog prosvjedovanja čim bi uočila neku. Bile smo si drage. Počivat će uz svog najdobrijeg. Zbogom, Ankice draga, poručila je Sarnavka.

Lepej je godinama bolovala od teške bolesti a u prosincu je objavila da je oboljela i od COVID-a. Nažalost, bolest je bila jača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!