21:31 / 06.11.2021.

Autor: HRT/D.D.

Preminula Jelena Brajša, bivša ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije

Preminula Jelena Brajša

Preminula Jelena Brajša

Foto: Borna Filic / PIXSELL

U petak u 87. godini života, nakon duge i teške bolesti, preminula je nekadašnja dugogodišnja ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Brajša.

Jelena Brajša je na čelu ustanove bila punih 39 godina, od 1966. do 2005. godine.

Tadašnja komunistička vlast u bivšoj državi 1946. godine zabranila je rad Caritasa, oduzela mu imovinu te je predala Crvenom križu, a obnovljen je nakon dva desetljeća – 1966. godine.

- Pod njezinim vodstvom, iako je sve do 1990. godine djelovao u ilegali, Caritas Zagrebačke nadbiskupije doživio je brzi i veliki razvoj. Osobito je razvio skrb za napuštenu djecu, za žene u nevolji te za osobe s teškoćama, stare, nemoćne i socijalno ugrožene osobe. Tijekom domovinskog rata, gđa Brajša je u Caritasu zbrinjavala žene i djecu žrtve rata te u inozemstvu prikupljala sredstva za pomoć stradalima. 
Za svoj karitativni i humanitarni rad primila je brojna priznanja u Domovini i u inozemstvu, istaknuli su iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Pogreb će se održati u utorak, 9. studenoga u 12.30 na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!