Preminula Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice

21.03.2022.

09:15

Autor: HRT

Vesna Bosanac

Vesna Bosanac

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je danas u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini nakon duge i teške bolesti.

Vesna Bosanac rođena je 1949. u Subotici, po zanimanju je bila pedijatrica, a na čelo tadašnjeg Medicinskog centra Vukovar došla je u srpnju 1991.

Tada se formira ratna kirurgija te uređuje poluatomsko sklonište, što se ubrzo pokazalo opravdanim jer su prve granate neprijateljske JNA i pobunjenih Srba počele padati na bolnicu 15. kolovoza 1991., a 24. kolovoza ta je zdravstvena ustanova bila meta i avionskog napada.

Cijelo vrijeme okupacije Bosanac je upravljala bolnicom u iznimno teškim uvjetima. Od 1040 zaposlenih u Medicinskom centru Vukovar prije Domovinskog rata, do kraja rata u bolnici je ostalo samo njih 350.

U tri mjeseca obrane Vukovara u bolnici je liječeno oko 4000 ranjenika, a pod teškim uvjetima izvedeno je oko 2250 operacija.

Na bolnicu je dnevno padalo od 70 do 80 granata, a bilo je dana kada je na nju palo i do 700 projektila.

Cijelo vrijeme agresije Vesna Bosanac ostala je u bolnici, gdje je dočekala i slom obrane Vukovara. Nakon ulaska neprijatelja u grad, iz bolnice je odveden 261 ranjenik, civil i medicinski djelatnik, od kojih je 200 ubijeno na Ovčari, a za 61 osobom još se traga.

O tom zločinu svjedočila je 2008. pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu u postupku protiv Vojislava Šešelja, a bila je svjedokinja i na haškom suđenju Goranu Hadžiću, bivšem predsjedniku tzv. Republike Srpske Krajine, 2013. godine.

Kao svjedokinja optužbe govorila je o višemjesečnoj opsadi Vukovara 1991. i teškom razaranju grada te zločinima nad zarobljenicima.

Tijekom agresije na Vukovar svakodnevno je slala apele raznim nacionalnim i međunarodnim institucijama za pomoć vukovarskoj bolnici, ranjenicima i civilima koji su ondje našli posljednje utočište. Posljednji je poslala na sam dan sloma obrane grada 18. studenoga 1991.

Vesna Bosanac odvedena je zatočeništvo i tri tjedna provela u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici te još dva dana u Beogradu, nakon čega je razmijenjena. U Zagreb je stigla u prosincu 1991.

Nakon rata kao ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar aktivno sudjeluje u obnovi teško stradale ustanove koja je najvećim dijelom završena 2011. ulaganjem od 200 milijuna kuna.

Za velike zasluge 2002. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata dodijelila je dr. Vesni Bosanac i Općoj bolnici Vukovar Veliku zlatnu plaketu 2021. za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!