Preminula Višnja Korbar, ikona kajkavske popevke

01.04.2022.

13:02

Autor: T.V./HRT

Višnja Korbar

Višnja Korbar

Foto: Zarko Basic / PIXSELL

U 81. godini preminula je pjevačica Višnja Korbar, objavljeno ja na mrežnim stranicama Krapinsko-zagorske županije.

Višnja Korbar, rođena Krapinčanka koja je odrastala u Pregradi, bila je jedna je od rijetkih vokalnih solistica koja od prve godine sudjeluje na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini u kontinuitetu do 2010. godine, podarivši kajkavskoj kulturnoj baštini oko 45 popevki. S osobitim veseljem nastupala je u svojoj Krapini i publika ju je obožavala. S punim pravom nazivali su je „ikona kajkavske popevke“, „vladarica Krapinskog festivala“.

Iako je Višnja poznata po svojim vedrim i veselim popevkama koje su ušle u antologiju, Šala bila, šala bu, Tancaj, tancaj, Pri veseloj Zagorki, Francek mota iza plota, Kak vragu na rep stati, Rođena vu Krapini, ona je pjevala i kajkavske ljubavne balade, za koje je često puta i sama pisala stihove: Gda mislim o nama, Nigdar ti nisem stigla reči, sve do njezinog zadnjeg pojavljivanja na krapinskoj festivalskoj pozornici 2010. godine, upravo sa vlastitim stihovima „Tak bi rada…“. Popevku koju je sama otpjevala, a uglazbio ju njezin dugogodišnji suradnik, skladatelj Vilibald Čaklec. U nostalgiji za nekim prošlim vremenima, ova popevka možda najbolje ocrtava našu dragu Višnju, ponosnu Zagorku, pjevačicu prekrasne boje glasa, koja je s puno ljubavi pjevala o svojem rodnom kraju i dragom kaj-u gotovo pola stoljeća, navodi se iz županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!