13:56 / 16.04.2020.

Autor: B.A./HRT

Preminule još dvije osobe, ukupno 35

-

-

Foto: - / -

Od jučer je evidentirano 50 novih bolesnika, ukupno 1791, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.
Od jučer su u Hrvatskoj od bolesti COVID-19 preminule dvije osobe, a detektirano je 50 novih bolesnika, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Stožera civilne zaštite RH u 14 sati. Hrvatska tako ima ukupno 35 preminulih i 1791 bolesnika.

U Dubrovniku je preminula žena u dobi od 74 godina, a u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu 78-godišnji muškarac.

- Obje osobe imale su značajan komorbiditet i teške kronične bolesti, rekao je Beroš.

20.157 ljudi je testirano, u zadnja 24 sata 901, a postotak pozitivnih je 8,89, malo manje nego proteklih dana. Dosad je ukupno izliječeno 529 ljudi.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

Na novinarsko pitanje o izjavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je govoreći o prodoru virusa u jedan privatni dom za stare i nemoćne rekao da odgovor na pitanje gdje se zakazalo treba potražiti na adresi resornog ministarstva, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je još 27. veljače Stožer zabranio posjete svim domovima za stare i nemoćne.

- Ne mogu ulaziti u to niti imam informaciju o tome kada je Grad Zagreb krenuo bilo s edukacijama, bilo s pripremama. Mogu govoriti o onome što je Ministarstvo socijalne skrbi poduzimalo u suradnji sa Stožerom, kazala je Bedeković na upit tko je zakazao.

Rekla je da je svaki sustav na svoj način pristupio nabavci i distribuciji zaštitne opreme što je ranije mogao, pa u tom smislu i Ministarstvo koje je nabavljalo i distribuiralo zaštitnu opremu ustanovama u svom sustavu. - Zašto to Grad Zagreb nije učinio ranije, u smislu komunikacije i distribucije ustanovama na svom području, pa onda i privatnim domovima, to mora odgovoriti Grad Zagreb, rekla je Bedeković.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je organizirana edukacija i za domove, iako nije siguran za privatne domove.

Capak je rekao da su prve tri osobe iz zagrebačkog doma koje su upućene u Kliniku za infektivne bolesti prve osobe koje su imale simptome, dok ih drugi ni danas nemaju. Hospitalizirana su dva štićenika, a jedna je vraćena u dom pa su je vratili nazad u Kliniku kad se pokazalo da je pozitivna.

- Nikako sustav nije zakazao, nego je odradio sve što se moglo napraviti, rekao je Capak.

- Ja bih procijenio da je situacija pod kontrolom, dodao je.

Vezano za virus u splitskom domu Bedeković je rekla da je u petak proveden inspekcijski nadzor te uvid u stanje u domu i izuzeta određena dokumentacija koja se trenutno analizira i radi se izvješće, koje će se oblikovati u što skorije vrijeme. Beroš je dodao da je i zdravstvena inspekcija bila u Splitu, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo te da su izuzeti kartoni i određena dokumentacija.

- Mislim da je rok sredina sljedećeg tjedna, dodao je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je da će Stožer donijeti odluku da se u županijskim stožerima formiraju timovi koji će izvršiti uvid u to kako se u domovima provode mjere koje je propisao HZJZ. Timovi će biti pod koordinacijom epidemiologa koji je član županijskog stožera.

Božinović je rekao i da ne isključuju da se u idućim danima decentralizira pitanje popuštanja mjera ondje gdje je epidemiološka situacija bolja.

Odgovarajući na pitanje o visokim cijenama zaštitnih maski u nekim trgovinama državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da su inspektori napravili više od 800 nadzora te da su ustanovili da su trgovine na malo i veletrgovine dizale marže protivno odluci Vlade i zakona.

- Za maske o kojima govorite, tu je apsolutni rekorder s 595 posto dignutom maržom, rekao je Mikulić. Marže su dizane i na neke druge proizvode.

Mikulić je zaprijetio objavljivanjem naziva trgovačkih društava koja dva ili više puta dignu marže suprotno odlukama Vlade i zakonima.

- Ako se u ovoj situaciji netko bavi takvim stvarima, onda je to nažalost u rangu ratnog profiterstva, rekao je Mikulić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!