09:37 / 14.10.2019.

Autor: V.K./HRT

Preminuli će dobiti svoja stabla na Medvednici

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra započinje sadnja prvih stabala na obroncima Medvednice u projektu Stablo uspomena Hrvatskih šuma i Posmrtne pripomoći.
U utorak započinje sadnja prvih stabala na obroncima Medvednice u projektu "Stablo uspomena" Hrvatskih šuma i Posmrtne pripomoći. U nekim zemljama, primjerice SAD-u, postoji desetljetna tradicija pošumljavanja na takav način - kod nas je to nešto novo.

O ovom su projektu u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili, Damir Miškulin, voditelj uprave Hrvatskih šuma Podružnice Zagreb i Petra Majdak, voditeljica projekta Stablo uspomena.

Miškulin je rekao kako Medvednica ima 7 tisuća hektara i na svakom hektaru je minimalno tisuću stabala što znači da ima na čitavoj Medvednici 7-10 milijuna stabala.

- 2013. godine desilo se olujno nevrijeme koje je u jednoj noći oborilo 40 tisuća kubika ili 50 tisuća stabala. Ove je godine, također nevrijeme srušilo stabla rekao je i dodao kako je i potkornjak veliki problem hrvatskih šuma. Površina koja će se sutra sanirati je površina napadnuta potkornjakom, rekao je Miškulin.

Majdak je istaknula kako će sutrašnja sadnja biti prva sadnja memorijalnih stabala u Hrvatskoj. Udruga će godišnje financirati sadnju minimalno 5 tisuća sadnica.

- Cilj nam je pošumljavanje i revitalizacija hrvatskih šuma, a svako će stablo biti posađeno u čast preminulog člana Udruge, rekla je i naglasila kako će ovim projektom svatko moći izraziti svoje suosjećanje za preminulu osobu na poseban način.

Za sada je moguće zasaditi stablo samo za člana Posmrtne pripomoći.

- Udruga šalje memorijalnu karticu koja je napravljena od recikliranog papira i na kojoj će pisati u čiju je čast stablo posađeno, na kojoj lokaciji i stih sućuti koji će se moći personalizirati, rekla je Majdak i dodala kako je veliki interes za ovakvu vrstu memorijalnih poklona te su dogovorili s Hrvatskim šumama još dodatnih nekoliko tisuća sadnica kako bi osobe koje nisu članovi mogli posaditi stablo.

Za članove Udruge je besplatno, a svi ostali će moći platiti, ali će to biti simbolična cijena, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!