16:25 / 19.04.2020.

Autor: Hina

Preminulo dvoje korisnika Doma za starije u Pločama

-

-

Foto: - / -

Uz već poznata tri slučaja novozaraženih u Metkoviću - dvije djelatnice Doma za odrasle te još jedne osobe - u protekla 24 sata zabilježen je i jedan slučaj zaraze medicinske sestre u Opuzenu pa je sada ukupno 110 zaraženih.
Od posljedica koronavirusa u dubrovačkoj bolnici preminuli su 83-godišnjak i 93-godišnjakinja, oboje korisnici Doma za starije osobe u Pločama, što čini ukupno šest smrtnih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
- Troje zaraženih u Metkoviću, od kojih dvije djelatnice Doma za odrasle

Uz već poznata tri slučaja novozaraženih u Metkoviću - dvije djelatnice Doma za odrasle te još jedne osobe - u protekla 24 sata zabilježen je i jedan slučaj zaraze medicinske sestre u Opuzenu pa je sada ukupno 110 zaraženih.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić istaknuo je kako su djelatnice Doma u Metkoviću zadnji put na poslu bile 3. odnosno 5. travnja i posljednjih dana nisu bile u kontaktu s korisnicima Doma, a testirale su se pred rad u smjeni.

- I medicinska sestra iz Opuzena testirana je pri kraju isteka mjere samoizolacije, dakle nije radila posljednjih četrnaest dana. Tijekom dana trebali bismo dobiti rezultate testiranja djelatnika i korisnika Doma za odrasle u Metkoviću te Centra za rehabilitaciju Josipovac, rekao je dr. Lakić.

Od početka testiranja na analizu je poslano 1306 uzoraka, a još se čekaju rezultati za 107 uzoraka, ponajviše iz domova u Metkoviću i Josipovcu.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 28 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od kojih 19 na Odjelu za infektologiju, jedan na Odjelu za intenzivno liječenje, a još njih osam u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran.

Ozdravile su dvije osobe, od kojih jedan liječnik dubrovačke bolnice, pa je sad ukupno 15 ozdravljenih. Nema novih slučajeva kršenja samoizolacije te ih je ukupno 19, a pod mjerom samoizolacije je 513 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije. Karantena u dubrovačkom studentskom domu je i dalje prazna.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji još uvijek se primjenjuju e-propusnice, ali je Županijski stožer predložio jedinicama lokalne samouprave podjelu županije na tri zone: šire područje Dubrovnika, dolinu Neretve te Pelješac s otocima. Općine i gradovi bi se o prijedlogu trebali izjasniti do kraja dana, a odluku bi stožer trebao donijeti u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!