11:04 / 14.11.2019.

Autor: HRT

Preminuo Branko Lustig

Preminuo Branko Lustig (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Preminuo Branko Lustig (foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Umro je istaknuti filmski producent Branko Lustig.
U 88. godini umro je istaknuti filmski producent Branko Lustig, prvi Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama 'Oscar', i to 1993. za film Schindlerova lista te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

Tijekom Drugog svjetskog rata bio je u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen.

Branko Lustig rođen je u Osijeku 1932. Zbog židovskog podrijetla bio je tijekom Drugog svjetskog rata zatočenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen. Većina članova njegove obitelji nestala je u koncentracijskim logorima diljem Europe, uključujući njegovu baku koja je ubijena u plinskoj komori i oca koji je ubijen u Čakovcu.

Iako vrlo mlad, uspio je preživjeti strahote logora, a na dan kada je oslobođen imao je samo 30 kilograma. Njegovo iskustvo iz logora ugrađeno je u Schindlerovu listu, film Stevena Spielberga, kojem je pomogao uvjerljivo prikazati mučne scene iz koncentracijskih logora.

Na Dan grada Zagreba, 31. svibnja, Lustig je proglašen počasnim građaninom te mu je uručena Povelja za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i grad Zagreb.

Mnogi su izrazili sućut obitelji Branka Lustiga, jedinog hrvatskog  dvostrukog oskarovca. Glumac Russell Crowe objavio je twitt u kojem među ostalim kaže:
"Upravo sam pročitao vijest da je preminuo Branko Lustig. Kakav je čudesan život proživio. Od strahota Drugog svjetskog rata do slave zbog dvaju Oscara.
Jednom mi je rekao: 'Često se ne slažeš sa mnom, ali uvijek si mi prijatelj kada te trebam'. Tako je. Puno te volim, Branko. Uvijek tvoj prijatelj."


Na platformi HRTi možete pogledati "Stand Up 3: Branko Lustig - Oda toleranciji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!