Preminuo Danijel Rehak: "Dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje"

10.06.2022.

10:57

Autor: HRT/IMS

Danijel Rehak

Danijel Rehak

Foto: Goran Ferbezar / PIXSELL

Preminuo je Danijel Rehak - višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i Centra za istraživanje za ratne zločine. U Domovinski rat uključio se u srpnju 1991. kada je preuzeo tadašnji Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Okupaciju grada dočekao je u Vukovaru, nakon čega je odveden u koncentracijske logore u kojima je proveo devet mjeseci.

Aktivno se zalagao i borio za očuvanje istine o Domovinskom ratu, a bio je i jedan od inicijatora izgradnje Spomen-doma Ovčara.

- Danijel Rehak bio je zadnjih desetljeća, nakon Domovinskog rata, najprepoznatljiviji čovjek po aktivnostima vezanima za logoraše. Dao je velik doprinos na strani borbe za ostvarivanje prava hrvatskih branitelja, ali i cijeli svoj život i radni vijek je posvetio Vukovaru i Vukovarcima. Ostavio je dubok trak i njegov odlazak predstavlja velik gubitak, izjavio je danas u povodu smrti Danijela Rehaka vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

- Živima dugujemo poštovanje, ali mrtvima istinu. Danijel je bio taj koji je svjedočio da je istina nešto što moramo pamtiti, a ta njegova borba da prođe ono što smo mi prošli kroz logore, to je deseti krug Danteova pakla, svim silama se trudio da obešteti te ljude koji su prošli golgotu, ja među njima. Pamtit ću ga po toj strasti s kojom je sve radio, njega je vrijedilo slijediti, prijatelj koji se piše s velikim slovima, rekao je Ivan Lukić Zolja, vukovarski branitelj.


Sućut predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u povodu smrti Danijela Rehaka

Izraze sućuti u povodu smrti Danijela Rehaka uputio je premijer Andrej Plenković.


- S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti.

Nije stao ni u miru, nastavljajući borbu za sve one stradale u Domovinskom ratu, a posebno logoraše srpskih koncentracijskih logora, i dalje se nesebično zalažući za njihovu dobrobit.

Zahvalni smo na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske, koja je danas ostala bez još jednog vukovarskog heroja.

Molim Vas, da u ime Vlade i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog suosjećanja, poručio je premijer Plenković.

 

Sućut predsjednika Sabora u povodu smrti Danijela Rehaka

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u petak je u izrazima sućuti u povodu smrti predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka istaknuo njegov doprinos u obrani Vukovara i u borbi za istinu o Domovinskom ratu.


- Gospodina Rehaka pamtit ćemo kao hrvatskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske i dragovoljca Domovinskog rata koji je odigrao veliku ulogu i dao nemjerljiv doprinos u obrani grada heroja Vukovara. Svoju borbu za istinu o Domovinskom ratu nastavio je i kao dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora predano se zauzimajući za dostojanstvo hrvatskih branitelja, istaknuo je predsjednik Sabora u sućuti obitelji Rehak.

Njegova osobna žrtva i patnje iz srpskih logora nisu ga, naglasio je Jandroković, pokolebale da svoj daljnji život i rad posveti bivšim logorašima i pokaže plemenito srce pomažući drugima.

Danijel Rehak zaslužuje našu trajnu zahvalnost i sjećanje. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je branio i toliko volio, poručio je Jandroković u brzojavu sućuti koji je obitelji Rehak poslao uime Hrvatskoga sabora i osobno.

Sućut Tome Medveda u povodu smrti Danijela Rehaka

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u povodu smrti dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka uputio je brzojav sućuti obitelji i članovima HDLSKL-a, u kojem među ostalim stoji:

- Nakon herojske obrane Vukovara i pakla logora, Danijel Rehak nastavio se bespoštedno boriti za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Nastavit ćemo ustrajno tim putem, ne zaboravljajući njegov lik i djelo. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i svoje osobno izražavam vam najdublju sućut.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!