11:42 / 04.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Preminuo general Nojko Marinović

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zapovjednik obrane Dubrovnika umro je u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.
Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA. Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde.

U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada. Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira. Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo. Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Sućut u povodu smrti generala Marinovića

- Poštovana obitelji, s velikom žalošću primio sam vijest o smrti generala Nojka Marinovića. General Marinović svojim izuzetnim znanjima i vještinama pridonio je obrani svoga voljenog grada Dubrovnika i oslobođenju okupiranih područja. U vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalazio Dubrovnik 1991., general Marinović kao zapovjednik obrane dao je nemjerljiv doprinos, koji mu hrvatski narod nikad neće zaboraviti. Hvala mu na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske. U ime Vlade RH i moje osobno, molim vas primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja, poručio je premijer Andrej Plenković.

- Poštovana obitelji, sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku generala Marinovića. U ovom teškom trenutku želim vam uime Hrvatskoga sabora i osobno izraziti najdublju sućut zbog odlaska Vašeg supruga i oca Nojka Marinovića, navodi predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Njegova neizbrisiva uloga u obrani Hrvatske u najtežim trenucima ostat će u trajnom sjećanju hrvatskoga naroda i građana Dubrovnika. Neka mu je vječna slava i hvala, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!