15:10 / 07.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Preminuo glumac Božidar Smiljanić

Božidar Smiljanić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Božidar Smiljanić (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Smiljanić je prvu ulogu imao kao šesnaestogodišnjak u filmu Sinji galeb 1953. Posljednju ulogu igrao je u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".
Glumac Božidar Smiljanić preminuo je u 82. godini u zagrebačkoj bolnici u Dubravi.

Ostvario je 80 filmskih uloga, 100 kazališnih te brojne televizijske. Prvu ulogu imao je kao šesnaestogodišnjak, u filmu Sinji galeb 1953. Posljednju ulogu igrao je u filmu Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske".

Društvo filmskih redatelja Smiljaniću je dodijelilo nagradu "Fabijan Šovagović", za glumce koji su ostavili trajan trag u povijesti hrvatskog filma.

Smiljanić je glumio i u filmovima "Kozara" (1962.), "Živi bili pa vidjeli" (1972.), "Ljudožder vegetarijanac" (2012.); serijama "Velo misto" (1980.), "Jelenko" (1981.),  "Putovanje u Vučjak" (1986.), "Najbolje godine" (2011.), "Odmori se, zaslužio si", "Larin izbor" itd. Publika je Smiljanića upamtila i kao pukovnika Tugliusa u seriji "Kapelski kresovi" i Surgeona u "Bici na Neretvi". 

Na Slovenskom filmskom festivalu Smiljanić je nagrađen za ulogu u filmu "Houston, imamo problem" iz 2016.                             

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!