Preminuo novinar Inoslav Bešker

29.06.2023.

Zadnja izmjena 14:38

Autor: HRT/Hina

Inoslav Bešker

Inoslav Bešker

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Inoslav Bešker, doajen hrvatskog novinarstva, preminuo je nakon kratke i teške bolesti.

Rodio se 30. siječnja 1950. godine, novinarstvo je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a potom doktorirao poredbenu slavistiku na Sveučilištu u Milanu temom o fenomenu morlakizma.

Inoslav Bešker je u novinarstvu od 1967. godine. Posljednje tekstove napisao je za Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list. Tekstove je objavljivao u Omladinskom tjedniku, Studentskom listu, Telegramu, Startu, Danasu, Vjesniku, a surađivao je i s BBC-jem, Hrvatskom radiotelevizijom te Radiom 101. Bio je dugogodišnji dopisnik iz Rima, najprije Vjesnika, a potom Jutarnjeg lista.

Bio je i redoviti profesor kroatistike na Sveučilištu u Splitu, profesor slavistike na Orijentalnom sveučilištu u Napulju, na Sveučilištu La Sapienza u Rimu te na Sveučilištu u Bologni. Istraživačko novinarstvo predavao je na Sveučilištu u Zagrebu, a na Sveučilištu u Dubrovniku novinarstvo i komunikologiju.

Bavio se nakladništvom i prevođenjem s romanskih jezika, autor je niza knjiga, među njima i biografske monografije "To je bio Ivan Pavao II.". Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su i Nagrada "Otokar Keršovani" za životno djelo u novinarstvu, Nagrada Slobodne Dalmacije za životno djelo u novinarstvu, Nagrada HND-a Marija Jurić Zagorka, za novinara godine 2002., za najbolji komentar u tisku 2002. te za najbolji komentar na internetu 2006.

Sućut premijera Plenkovića


Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji Inoslava Beškera u kojoj stoji: 

"Poštovana obitelji Bešker, sa žaljenjem sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti gospodina Inoslava Beškera.

Tijekom više od pola stoljeća profesionalnog rada i djelovanja pisao je za brojne domaće medije, a svoje je bogato znanje i iskustvo nesebično prenosio novim naraštajima novinara, slavista i kroatista predajući na hrvatskim i europskim sveučilištima.

Višestruko nagrađivanog novinara domaća i inozemna javnost napose će pamtiti po cjelovitim i jedinstvenim izvještajima o religijskim i vjerskim temama te o vanjskoj politici.

Bio je izvrstan poznavatelj Vatikana, odakle je izvještavao više od trideset godina. Opis deset godina pontifikata pape Franje objavio je u knjizi koja objedinjuje više stotina njegovih tekstova i izvještaja o Papi i prilikama u Vatikanu. Ime Inoslava Beškera ostat će trajno zabilježeno u povjesnici hrvatskog novinarstva. Uime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."

Sućut predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića

- Odlaskom Inoslava Beškera hrvatsko je novinarstvo ostalo bez čovjeka uistinu iznimne erudicije i zaista specifičnog, prepoznatljivog izričaja. Sa žarom i entuzijazmom se prihvaćao mnogih različitih tema, te za njim ostaju brojni vrlo pamtljivi tekstovi.

Doprinos Inoslava Beškera novinarskoj profesiji jednako je upečatljiv kao i njegova sveučilišna karijera, tijekom koje je u Hrvatskoj i u susjednoj Italiji pomogao obrazovati brojne naraštaje novinara, naveo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u izrazima sućuti u ime Hrvatskog sabora i osobno.

Obuljen-Koržinek: Bard hrvatskog novinarstva


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u četvrtak izraze sućuti u povodu smrti Inoslava Beškera, jednog od bardova hrvatskoga novinarstva i dugogodišnjeg vanjskopolitičkog dopisnika iz Rima.

- Odlaskom Inoslava Beškera hrvatski medijski prostor izgubio je jednog od novinskih velikana, profesionalca čije je rad utjecao i na mnoge mlađe kolege svjedočeći važnost istraživačkog novinarstva i visokih profesionalnih kriterija, ustvrdila je ministrica u sućuti za tog profesora, znanstvenika, prevoditelja i vrsnog poznavatelja kulture, umjetnosti i religije.

- Njegova svestranost i novinarska znatiželja, pogotovo prema filološkim i kulturološkim fenomenima, urodili su plodom izdanja poput Goli blagdani, Filološke dvoumice, studije i eseji i Riječ dana, istaknula je Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!