18:36 / 05.02.2019.

Autor: D.M./HRT

Preminuo Ivan Parać

-

-

Foto: - / -

U pismu sućuti koje je uime Vlade uputio premijer stoji da je njegovim odlaskom RH izgubila "uglednog političara i stručnjaka koji se isticao predanim radom".
U 80. godini preminuo je Ivan Parać, ministar rada i socijalne skrbi od sredine listopada 1993. do kraja siječnja 1995., a potom i glavni direktor Hrvatske radiotelevizije te veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova.

U pismu sućuti koje je uime Vlade uputio premijer stoji da je njegovim odlaskom Hrvatska izgubila "uglednog političara i stručnjaka koji se isticao predanim radom na svim područjima svoga djelovanja". "Pamtit ćemo njegov politički angažman, osobito kao ministra rada i socijalne skrbi, u teškim ratnim vremenima kada se stvarala i razvijala hrvatska država", stoji među ostalim u pismu sućuti premijera Andreja Plenkovića.

Ivan Parać diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Radio kao tajnik Veterinarskoga fakulteta. Nakon 1990. bio je potpredsjednik i predsjednik Izvršnoga vijeća Skupštine Grada Zagreba, predsjednik Skupštine Grada Zagreba, ministar rada i socijalne skrbi 1993–95.

Glavni direktor HRT–a bio je 1995–96. Za njegova su mandata HR i HTV profesionalno i uspješno pratili vojno-redarstvene akcije Bljesak i Oluja, kao i Vlak slobode (zaslužnim je djelatnicima HRT-a tim povodom dodijeljeno više od 600 odličja Predsjednika Republike). U to je vrijeme pokrenut radio i TV studio u Kninu te Radio Okučani, dovršeni su planovi i razrađena financijska konstrukcija za nastavak izgradnje Doma HRT-a (B-30). Poslije je bio veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova. Objavio više stručnih radova s područja radnoga prava, lokalne samouprave i obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!