Preminuo jedan od osnivača HDZ-a Đuro Perica

16.08.2023.

Zadnja izmjena 13:36

Autor: Hina/HRT

Đuro Perica

Đuro Perica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Preminuo je Đuro Perica, nekadašnji saborski zastupnik, politički zatvorenik i jedan od osnivača HDZ-a.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u srijedu je uputio sućut u povodu Peričine smrti.

- Gospodina Pericu pamtit ćemo kao istinskog domoljuba neslomljiva duha koji je posvetio svoj život i dao veliki obol stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske. Zbog svojih nacionalnih uvjerenja doživio je strahovite progone i nakon montiranog procesa proveo dugih 14 godina u zatvorima komunističke Jugoslavije. Dolaskom demokratskih promjena u Hrvatskoj bio je jedan od osnivača Hrvatske demokratske zajednice s čije je liste izabran u prvi višestranački Sabor, istaknuo je Jandroković.


Naglasio je i da je Đuro Perica svoje političko i javno djelovanje temeljio na brizi za hrvatske nacionalne interese, a posebno se zalagao za zaštitu i promicanje prava bivših političkih zatvorenika kao predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.


- Đuro Perica nikad nije zaboravio ni svoju Slavoniju i Srijem o kojima je napisao neke od najljepših pjesama, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti kojeg je uputio obitelji Perica u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime. 


- Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković također je uputio izraze sućuti te istaknuo kako je Perica bio istinski domoljub i važan sudionik u procesu osamostaljivanja Republike Hrvatske.


- S dubokim žaljenjem primio sam vijest o smrti g. Perice, istinskog domoljuba, utemeljitelja HDZ-a, bivšeg saborskog zastupnika i važnog sudionika u procesu osamostaljivanja Hrvatske, stoji u izrazu sućuti premijera Plenkovića.


Ističe da je nakon montiranog političkog procesa u bivšoj Jugoslaviji Đuro Perica proveo 14 godina svog života zatvoren i podvrgnut mučenjima, a odmah po izlasku na slobodu stavio se na raspolaganje predsjedniku RH dr. Franji Tuđmanu i hrvatskoj državi.


U Hrvatski sabor Perica (HDZ) je izabran u tri uzastopna mandata tijekom ključnih, prekretničkih 90-ih godina prošlog stoljeća.


Bio je i zamjenik ministra unutarnjih poslova i član najviših tijela HDZ-a, osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika, prvi predsjednik Zajednica utemeljitelja HDZ-a Dr. Franjo Tuđman te kasnije njen počasni predsjednik, istaknuo je premijer Plenković.


- U ime HDZ-a i u svoje osobno ime obitelji pokojnog Đure Perice i njegovoj supruzi Jadranki upućujem izraze iskrene sućuti i osobitog poštovanja, napisao je Plenković na Facebooku HDZ-a.

Zajednica utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Grad Zagreb u utorak je na Facebooku objavila tužnu vijest da je umro njihov prijatelj i utemeljitelj Đuro Perica.


Umro je naš prijatelj i utemeljitelj HDZ-a Đuro Perica. Đuro Perica rođen je 1941. u Nijemcima, općina Vinkovci. Pučku školu je završio u rodnom mjestu a gimnaziju u Zagrebu i Vinkovcima. Diplomirao je u Zagrebu na Fakultetu poljoprivrednih znanosti. Uhapšen je 1975. i suđen montiranim procesom pod političkom optužbom. U zatvoru je proveo punih 14 godina. Đuro je svoj život posvetio stvaranju slobodne Hrvatske! Hvala mu i počivao u miru Božjem!, istaknuli su u objavi.


Đuro Perica, politički zatvorenik, u samostalnoj Hrvatskoj bio je saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!