09:52 / 15.08.2020.

Autor: T.D./Vijesti/HRT4/Hina

Preminuo Josip Kregar

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Josip Kregar niz je godina predavao sociologiju na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a preminuo je u dobi od 67 godina.
Josip Kregar, sveučilišni profesor, nekadašnji saborski zastupnik i bivši dekan Pravnog fakulteta, preminuo je u dobi od 67 godina.

Bio je gostujući nastavnik na Sveučilištu u Grazu 1992. i Sveučilištu Yale u Sjedinjenim Državama, a predavao je i na poslijediplomskom studiju ljubljanskog Fakulteta za sociologiju, društvene znanosti i novinarstvo. U zvanje redovitog profesora izabran je 2001.

U dva je mandata od 2005. do 2009. obnašao dužnost dekana Pravnog fakulteta u Zagrebu te je bio član Rektorskog kolegija. Četiri godine bio je na čelu udruge Transparency International Hrvatske.

Milanović: Kregar nikada nije odustao od borbe za pravednost i transparentnost

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je sućut obitelji Josipa Kregara, koji je ujutro umro u Zagrebu, a kojega je naveo kao pravnika i sveučilišnog profesora, političara i analitičara koji nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

- S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Josipa Kregara, izražavam duboku i iskrenu sućut njegovoj obitelji, poručio je Milanović na Facebooku.

Istaknuo je da Kregar kao pravnik i sveučilišni profesor, a pogotovo kao političar i britki analitičar društvenih i političkih događaja, nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

- Godine našeg poznanstva uvjerile su me da u toj borbi nije poznavao kompromise, bio je pravnički čvrst u argumentima i ljudski iskren u namjerama. I uz sve što je napravio za svog života, jako će nam nedostajati njegova srčanost kojom je govorio i pisao do zadnjeg dana, zaključio je predsjednik.

Plenković izrazio sućut obitelji preminulog Josipa Kregara

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji sveučilišnog profesora Josipa Kregara poručivši da će biti pamćen kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i sveučilišni profesor, dekan Pravnog fakulteta te angažirani političar.

Kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i profesor svoje je znanje, osim studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prenosio mnogim mladim naraštajima na europskim i svjetskim sveučilištima. Kao dekan Pravnog fakulteta te član Rektorskog kolegija pridonio je poboljšanju i jačanju znanstvenog i nastavnog rada fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu, poručio je Plenković u priopćenju.

Istaknuo je da je vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Josipa Kregara primio sa žaljenjem te je uputio iskrenu sućut njegovoj obitelji.

- Pamtit ćemo ga i kao zastupnika u Hrvatskom saboru te angažiranog političara i autora zakonskih prijedloga i drugih radova iz područja lokalne uprave i samouprave, borbe protiv korupcije i sukoba interesa te zaštite ljudskih prava, dodao je.

SDP: Kregara ćemo se sjećati kao čestitog, korektnog i skromnog čovjeka

Iz SDP-a su uputili sućut obitelji preminulog sveučilišnog profesora i pravnika Josipa Kregara, ističući da će ga se sjećati kao vrlo čestitog, korektnog i skromnog čovjeka koji je odgovorno i savjesno obnašao svaku svoju dužnost.

- Njegovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati te poznavati ga. Neka mu je laka zemlja, poručili su iz SDP-a.

Sveučilišni profesor, dekan Pravnog fakulteta, bivši saborski zastupnik koji je u 7. sazivu Sabora izabran na listi SDP-a te društveni i politički analitičar preminuo je jutros u Zagrebu u svom domu u 67. godini.

Iz SDP-a napominju da je posljednjih godinu dana Kregar obnašao dužnost predsjednika SDP-ova Savjeta za politički sustav, sudjelujući u izradi brojnih zakonskih i programskih prijedloga stranke.

Bandić: Zalagao se za bolje i pravednije društvo

- S tugom sam primio vijest o odlasku Josipa Kregara, sveučilišnog profesora, pravnika, bivšeg saborskog zastupnika i dekana Pravnog fakulteta. Osim što je svoje znanje nesebično prenosio studentima, pamtit ćemo ga kao istaknutog političara, znanstevnika, autora mnogobrojinih radova te sociologa koji se zalagao za bolje i pravednije društvo. U ovim teškim trenucima, u ime Grada Zagreba i svoje, upućujem Vam izraze najiskrenije sućuti, poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!